Kiderült, miért vasárnap történik a legtöbb családirtás

Egy 2013-as, 32 év családirtásait elemző tanulmány azt állapította meg, hogy a legtöbb ilyen eset nyár végére, illetve jellemzően vasárnapi napra esik. Ebbe a mintázatba sajnos egy pár napos hazai tragédia is kísértetiesen beleillik.

Ma még nem tudni pontosan, hogy miért követnek el bizonyos emberek gyilkosságot alvajárás közben , de a jelenség létezik.

Hármas gyilkosság és egy öngyilkosság történt Dunakeszin vasárnap este. Egy 54 éves férfi lelőtte volt élettársát, 7 éves közös gyermeküket és a nő édesanyját, majd magával is végzett. Bár a tragédia a naptár szerint már nem nyáron, csupán egy nyáriasan meleg hétvégi napon történt, így is beleillik a képbe, amely már 8 éve kirajzolódott a kriminológiában - mutat rá a Telex cikke .

Szomorú vasárnap

Egy 2013-ban publikált tanulmányban az 1980 és a 2012 közötti időszak családirtásos tragédiáit elemezték végig brit kutatók, összesen 71 esetet. Azt látták, hogy az elkövetők az esetek döntő többségében - 83 százalékában - férfiak voltak. Az év 12 hónapja közül a legtöbb családirtás - az összes eset ötöde - augusztusban történt a vizsgált időszakban, emellett az ilyen tragédiák majdnem fele hétvégére - jellemzően vasárnapra - esett.

Rendőrök és mentősök a dunakeszi családi ház előtt, ahol lőfegyverrel lelőtte volt anyósát, párját és közös gyermeküket egy férfi. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
Rendőrök és mentősök a dunakeszi családi ház előtt, ahol lőfegyverrel lelőtte volt anyósát, párját és közös gyermeküket egy férfi. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Ez lehet az elkövetők motivációja

A mintázat magyarázata részben az lehet, hogy elvált szülők esetén az apák jellemzően ilyenkor tudnak úgy a gyermekükkel lenni, hogy az nincs iskolában és nekik sem kell dolgozniuk. A nyári szünidő, illetve a hétvége leteltével azonban vissza kell adniuk a gyereket az édesanyának, így vélhetően ez a tudat vezet végül a tragikus tettekhez - kommentálta az eredményeket az említett tanulmány egyik szerzője, David Wilson kriminológiaprofesszor.

A dunakeszi tragédiában elhunyt kisfiú az utolsó napját az édesapjával töltötte, láthatáson. A gyilkosságokat elkövető férfi végül magával is végzett - mint kiderült, ez is jellemző vonása az ilyen eseteknek, ugyanis a családirtásért felelős apák 81 százaléka dönt végül az öngyilkosság mellett.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +13 °C

A Dunántúl északnyugati tájain és az északkeleti megyékben sok napsütés valószínű, arrafelé várható legkisebb számban, valamint eséllyel csapadék. Másutt erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és több helyen lehet zápor, főként felhőszakadással kísért zivatar is. Zivataroktól függetlenül az Alpokalján néhol megerősödhet az északi szél. A csúcshőmérséklet 23 és 28 fok között várható. Késő estére döntően 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra nem kell számítani. A napos időszakokban ugyanakkor erős lesz az UV-sugárzás.