Kiderült, miért éjjel születnek a babák

Egy angol kutatás szerint a spontán születések legnagyobb arányban hajnali 4-kor történnek, és összességében a babák jelentős része éjjel 1 és reggel 7 között jön a világra. Miért éjszaka születünk a legtöbben?

Míg a császármetszéses születések jelentős része a hétköznapok valamelyik reggelén történik, a természetes módon születő csecsemők leginkább az éjjeli órákban látja meg a napvilágot - erre az eredményre jutott legalábbis a londoni University College legutóbbi kutatása. Az egyetem kutatóit utóbbi eredmény foglalkoztatta leginkább, ezért közel ötmillió, 2005 és 2014-között lezajlott születés időpontjait rendszerezték.

Változott az ajánlás a vajúdás és a szülés kapcsán Az Egészségügyi Világszervezet szüléssel kapcsolatos új ajánlása szerint nagyobb beleszólást a kell biztosítani a nőknek a vajúdásba, több időt kell hagyni és kevesebb beavatkozásnak kéne lennie a folyamatba. Erről részletesebben az alábbi cikkben írtunk!

Ezért születünk a legtöbben éjszaka

A hagyományos szülési trendek az 1950-es években kezdtek megváltozni, innentől egyre nagyobb számban "nyúltak bele" a születés folyamatába szülésindukcióval, illetve császármetszéssel. Míg azonban a szülésindítás leginkább az éjjeli órákban zajlik, az előre tervezett császármetszéseket inkább a reggeli órákra ütemezik. Hogy a természetes úton történő világrajövetel melyik napszakban a leggyakoribb, leginkább az otthonszüléses adatokból lehet leszűrni. Ez nagyrészt az éjszakai órákra tehető, és a kutatócsoport egyik tagja, Dr. Peter Martin szerint ennek evolúciós okai vannak.

A legtöbb újszülött az éjjeli órákban születik
A legtöbb újszülött az éjjeli órákban születik

A vajúdás ugyanis napjainkban is egy többórás, lassú folyamat, ami szabályozott környezetben is hordoz némi veszélyt, és a szülő nő szinte minden erejét felemészti. El lehet képzelni, hogyan zajlott mindez évezredekkel korábban, amikor a nő a szülés közben a természet minden viszontagságának és a ragadozók támadásának is folyamatosan ki volt téve. A csoportokban élő emberek napközben az élelem gyűjtésével, a vadászattal voltak elfoglalva, ezért szétszóródtak a lakóhelyük környékén, és csak a nap végére gyűltek ismét össze. Mivel a vajúdás ideje alatt a nő teljesen védtelen volt, legnagyobb biztonságban az éjszakai órákban hozhatta világra a gyermekét, amikor társai is vele voltak, és vigyáztak rá, illetve segítették a világrajövetelt.

Az egyetem kutatása szerint a természetes úton születő csecsemők legnagyobb arányban hajnali 1 és reggel 7 között jönnek világra, ami azért aggasztó, mert ebben az időszakban van műszakban a legkevesebb egészségügyi dolgozó. A kutatók szerint az eredmények tükrében érdemes lenne újra átgondolni a szülészeteken dolgozók időbeosztását.

A születési időpontokat elemezve még egy érdekességet észrevettek: szenteste, illetve karácsony másnapján átlagosan körülbelül 7 százalékkal kevesebb újszülött jön a világra. Erre a jelenségre a kutatók nem találtak magyarázatot.

Forrás: BBC

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)