Kiderült, min spórolnak a magyarok

A magyar lakosság a nehezülő gazdasági környezetben a kiadások visszafogása mellett a megtakarításaira is jobban odafigyel – mutatott rá egy hazai felmérés.

Az általános drágulás az élet minden területén megmutatkozik, és ez a jövedelmi viszonyoktól függetlenül valamennyi társadalmi csoport tagjait arra ösztönzi, hogy racionalizálják kiadásaikat – derült ki a Groupama Biztosító megbízásából készült kutatásból.

spórolás, megtakarítás
Visszafogjuk a kiadásokat, figyelünk a megtakarításainkra. Fotó: Getty Images

Az eredmények szerint a magyar lakosság 60 százaléka válaszolta azt, hogy a jelenlegi inflációs környezetben kiemelten fontosnak tartja a megtakarítások értékállóságának megőrzését. Húsz százalékuk eddig erre nem fordított nagy figyelmet, 30 százalékuk pedig a közeljövőben tervezi, hogy olyan befektetési formát választ, amellyel megtakarítása kevésbé veszít értékéből. A megtakarításoknál a biztonsági és a likviditási szempontok szintén fontosak a válaszadók számára. A kutatásban részt vevők 49 százaléka sorolta előre a kockázatkerülést, 37 százalékuk pedig nem szeretné megtakarításait hosszabb távra lekötni.

Min spórolunk?

A válaszadók a mindennapokban a kiadások visszafogásával reagálnak a magas árakra. A felmérés során 87 százalék nyilatkozta azt, hogy az elmúlt hónapokban gyakrabban takarékoskodott, mint korábban, a gyermekes családoknak pedig 92 százaléka tette ugyanezt. A megkérdezettek 72 százaléka élelmiszervásárláskor és az otthoni energiafelhasználásban is igyekszik visszafogni a kiadásokat. Hatvan százalékuk lemondott az éttermi étkezésekről, 55 százalékuk a kultúrára, szórakozásra szánt összegeket csökkenti, és sokan mellőzik a szakemberek igénybevételét az otthoni felújításoknál, karbantartásoknál.   

Az egyik vezető megtakarítási terület a fűtés visszafogása: a megkérdezettek 50 százaléka mondta azt, hogy 20-21 Celsius-fokos szobahőmérsékletet, egyharmaduk 22 fok fölötti, míg 18 százalékuk 19 fok vagy annál alacsonyabb hőmérsékletet állított be otthonában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +20 °C

Általában napos időre számíthatunk a kevés gomoly- és fátyolfelhő mellett, de helyenként időszakosan erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, illetve estétől nyugat felől felhősödés kezdődik. Felhőszakadással kísért záporok, zivatarok csak kevés helyen, nagyobb eséllyel a Dunántúlon fordulhatnak elő. Az északi, északkeleti szelet a keleti országrészben több helyen kísérik élénk, néhol erős lökések, de zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között alakul. Késő estére 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra