Kiderült, meddig fűthetik fel a tantermeket

Az Orbán-kormány úgy vélekedik, elég, ha télen 20 Celsius-fok lesz az iskolákban, óvodákban. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja azt mondja, ha a kormány a fűtésen akar spórolni, szinte biztos, hogy több intézmény online oktatásra állhat át.

Amennyiben a tantermekben, csoportszobákban a hőmérséklet eléri a 20 Celsius-fokot télen, nem szükséges további fűtést biztosítani – a Népszava szerint ez derült ki Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár válaszleveléből, amit a fel- és bejelentéseiről ismertté vált Tényi István megkeresésére küldött.

fűtés, rezsiköltség
A kormány szerint elég, ha télen 20 Celsius-fok lesz a tantermekben. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A laphoz is eljuttatott közérdekű bejelentésében Tényi arra volt kíváncsi, hogy az elszabaduló energiaárak következtében milyen mértékben kell a minimális szint – vagyis a jogszabályban előírt 20 Celsius-fok – fölé fűteni a tantermeket, csoportszobákat. A köznevelési helyettes államtitkár szerint semmilyen mértékben. Mint írta, a 20 Celsius-fokos hőmérséklet „kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani”, ugyanis ezt a minimális szintet írja elő a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet.

Egy másik jogszabály, a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló miniszteri rendelet ugyanakkor szellemi munka esetén már 20-22 fokban határozza meg a hideg évszakban biztosítandó léghőmérsékletet.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja, Nagy Erzsébet azt mondta a Népszavának, bár az iskolák, óvodák működéséről szóló kormányrendelet valóban 20 fokot ír elő minimálisan télen, ez nem azt jelenti, hogy legfeljebb ilyen hőmérsékletűre lehet felfűteni az intézményeket. Inkább azt, hogy ha a hőmérséklet ez alá csökken és legalább két napig így marad, rendkívüli szünetet kell elrendelni. Nagy Erzsébet arról is beszélt, hogy ha a kormány az iskolák, óvodák fűtésén akar spórolni, szinte biztos, hogy télen több oktatási intézmény online oktatásra állhat át – amire egyébként a 2022/2023-as tanév rendje lehetőséget is biztosít.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, FacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: