Sokan dobnak a tűzre bútort és egyéb hulladékokat

A háztartási hulladék égetése szigorúan tilos Magyarországon. Ennek ellenére általánosan elterjedt jelenség, hogy műanyag palackok, csomagolóanyagok, PVC-padló darabjai, bútorlap, textil vagy vegyes összetételű hulladék kerül a tűzre. Megelőzési célból közös felvilágosító kampányt indít a fővárosi önkormányzat, a Budapesti Közművek, a Levegő Munkacsoport és a Humusz Szövetség, "Ne égess!" címmel.

A háztartási hulladékok égetésekor a szálló por mellett policiklusos aromás szénhidrogének is nagy mennyiségben kerülnek a levegőbe. Ezek az egészségre legártalmasabb égéstermékek közé tartoznak, erősen rákkeltő hatásúak, és még a születendő gyermekek egészségét is maradandóan károsíthatják.

Évente 10 ezren halnak meg a rossz levegő miatt

Rákot okozhat a nem megfelelő fűtés.

A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy Magyarországon az egészségügyi kockázatokat felsoroló lista 8. helyén szerepel a légszennyezettség, szorosan a dohányzás, a magas vérnyomás, a nem megfelelő étrend és azelhízásmögött. Nagyjából évi tízezerre tehető azok száma, akik a szállópor-szennyezéshez kötődő betegségekben halnak meg, és csak Budapesten évente sok száz idő előtti haláleset köthető kifejezetten a rossz levegőhöz. Megfelelő tájékoztatás és kellő odafigyelés mellett azonban mindez megelőzhető lehet.

kandalló
Tilos, mégis sokan dobnak a tűzre bútort és egyéb hulladékokat.Fotó: Getty Images

Fontos a megelőzés és a korszerűsítés

A fővárosi önkormányzat Zöld Budapest néven lakossági tanácsadó irodát nyitott, amely kettős funkciót lát el. A szakértők egyrészt tanácsot adnak a helyes fűtési technikákról és a komposztálásról, illetve tájékoztatnak a levegőminőség javítását célzó hazai és uniós pályázatokról. Másrészt az irodában a lakástulajdonosok teljes körű információt kaphatnak lakásuk energetikai felújításával kapcsolatban - ismertette a Főpolgármesteri Hivatal.

Az önkormányzat mindezeken felül kiegészítő mérésekkel vizsgálja a budapesti légszennyezettséget. A Levegő Munkacsoport a légszennyezésről és a megfelelő fűtési módokról nyújt tájékoztatást, a Humusz Szövetségnél pedig a hulladékcsökkentésről és a helyes komposztálásról lehet hasznos információkat kapni.

A hulladékgazdálkodási szabályokkal kapcsolatban a legfontosabb talán az, hogy tilos háztartási vagy bármilyen egyéb hulladékot otthon a kályhában vagy akár kint a szabadban, a kertben elégetni. Az avar és egyéb kerti zöldhulladék kitűnően komposztálható a kert egy sarkában. A zöldhulladékból így kis odafigyeléssel jó minőségű komposztot nyerhetünk, amellyel táplálhatjuk növényeinket.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: