Sokba kerül a fafűtés az egészségügynek

Több milliárd euró költséget ró az egészségügyre Európában a fűtés és a főzés okozta légszennyezés egy friss jelentés szerint.

Évente több mint 27 milliárd euró költséget ró az egészségügyre a fűtésből és főzésből származó légszennyezés az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban - derült ki a brüsszeli központú Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) csütörtökön közzétett jelentéséből.

Bajban vannak a férfiak egy kutatás szerint Termékenységi problémákat okozhat a légszennyezettség a férfiaknál egy nemrég publikált kínai kutatás szerint.

Súlyos hatással vannak egészségünkre a fatüzelésű kályhák

A legnagyobb terhet a fatüzelésű kályhák okozzák, amelyek európai szinten a többletköltségek 57 százalékáért - 17 milliárd eurórért - felelősek. A széntüzelésű berendezések a jelentés szerint 5 milliárd euró költséget jelentenek, míg az olajtüzelésű kályhák 3 milliárd, a gáz háztartási felhasználása pedig 2,3 milliárd euróba kerül az egészségügyi rendszereknek.

Lebontva átlagosan 130 euró egészségügyi költség esik egy háztartásra az Európai Unióban. Országonként vizsgálva a legmagasabb költséggel, háztartásonként évente 424 euróval Luxemburgban kell számolni, ahol a magas energiafelhasználás, illetve a magas keresetek miatt magasabb egészségügyi számlák keletkeznek. Második helyen Csehország áll 354 euróval, harmadik helyre pedig Magyarország került 318 euróval az egy háztartásra eső egészségügyi költségeket illetően, mert - írja az EPHA - ezekben az országokban még mindig elterjedt a súlyosan légszennyező tüzelőanyagok háztartási felhasználása.

A fatüzelésű fűtésnek súlyos hatása van az egészségünkre. Fotó: Getty Images
A fatüzelésű fűtésnek súlyos hatása van az egészségünkre. Fotó: Getty Images

A költségek általában alacsonyabbak voltak azokban az országokban, ahol kevésbé van szükség fűtésre az év során: Máltán így jött ki háztartásonként 2 euró, Cipruson 47 euró és Spanyolországban 65 euró. Erre az összefüggésre viszont rácáfolnak a svéd és a finn háztartások, amelyek sokkal több zöld energiát használnak, és így magas energiafogyasztásuk ellenére ezekben az országokban jelentősen alacsonyabbak a légszennyezés miatti egészségügyi költségek: Svédországban 23 euró, Finnországban pedig 52 euró háztartásonként évente.

A környezeti kockázatok közül a légszennyezés jelenti a legsúlyosabb veszélyt az emberek egészségére. Becslések szerint 2019-ben a szálló por PM2,5 típusa okozta mintegy 307 ezer ember korai elhalálozását az unió tagállamaiban. A 2,5 mikrométernél kisebb részecskék nagyjából fele a háztartások energiafelhasználása miatt kerül a levegőbe.

Az EPHA jelentése rávilágított arra, hogy az uniós tagállamok többségében - 18 országban - a fűtés és főzés okozta légszennyezésből adódó egészségügyi költségek magasabbak, mint azok a pluszkiadások, amelyek a közlekedésből származó légszennyezéssel hozhatók összefüggésbe. Kiemelték, hogy a hőszivattyúk nem járulnak hozzá a légszennyezéshez, és ha ezeket teljes mértékben megújuló energiarendszerrel kombinálnák, a biomassza kizárása mellett, akkor nullára lehetne csökkenteni a háztartások energiafogyasztásához köthető egészségügyi költségeket.

A szervezet megjegyezte, hogy az uniós törvényhozók mindeddig nem fordítottak nagy figyelmet a háztartások fűtéséhez és a főzéshez használt energiaforrások okozta légszennyezésre, de idén az EU arra készül, hogy szigorítsa a levegőminőségre vonatkozó irányelvet. Ennek következtében a tagállamok kormányainak lépéseket kell majd tenniük annak érdekében, hogy csökkentsék a légszennyezést, illetve tovább szigorítanának az Ecodesign-szabványokon is, amelyek tiltják a rossz hatásfokú kályhák és egyéb fűtőberendezések értékesítését.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)