Ismét elfogyott a patikákból a K-vitamin

Két év alatt immár harmadik alkalommal alakult ki országos hiány a patikákban egy fontos K-vitamin-injekcióból, amit minden anyatejjel táplált újszülöttnek be kell adni.

Az elmúlt hetekben újszülött babák családjai nem tudták kiváltani a kis hatóanyagú, szájon át beadható, úgynevezett gyermekgyógyászati alkalmazásra való Konakion-injekciót - mondta el az InfoRádiónak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke. Hozzátette, a hiány oka, hogy a gyártó, ezáltal pedig az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) sem képes biztosítani a folyamatos ellátást.

A K-vitamin-injekciót minden anyatejesen táplált újszülöttnek be kell adni
A K-vitamin-injekciót minden anyatejesen táplált újszülöttnek be kell adni

Bár az injekció nem váltható ki más készítménnyel, Póta György rámutatott, a szülők, orvosok és védőnők jobb megoldás híján egymástól igyekeznek összegyűjteni a megmaradt készleteket. A szakember szerint ez nem kockázatos, mert az injekció nem igényel hűtött tárolást, ráadásul éveken keresztül megőrzi minőségét. Így tehát, amíg nincs feltörve az ampulla, többnyire hosszú ideig felhasználható marad.

Hogyan védi az anyatej az újszülötteket? Részletek itt.

Sarkalatos lenne, hogy a kórházból hazaérkezett gyermekek legalább az első hét utáni, valamint az egy hónap utáni adagot megkapják, hiszen a veleszületett K-vitamin-hiány életveszélyes vérzékenységet okoz - hangsúlyozta Póta György. Kitért rá, azoknak a babáknak, akik napi rendszerességgel kapnak valamilyen tápszert, felesleges az injekció beadása. Nem javasolja ugyanakkor, hogy bárki is csupán a K-vitamin pótlása miatt állítsa át tápszerre anyatejes babáját.

Az InfoRádió megkeresésére az OGYÉI úgy foglalt állást, az injekció gyártója tavaly májusban jelentett be gyártási nehézségeket. Mindazonáltal éppen a napokban érkezett egy nagyobb szállítmány, így a K-vitamin hamarosan ismét kapható lesz a gyógyszertárakban, a kórházakból pedig eddig sem hiányzott a készítmény.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés