Így jegyezzük meg a rokoni kapcsolatokat

A Cornell Egyetem szociológusai szerint, mivel sokszor képtelenség nyomon követni környezetünk közösségi hálóját, a legtöbb ember mindezt egy egyszerű trükkel oldja meg.

Amint arról a című lapban megjelentetett tanulmányt készítő Matthew Brashears beszámolt, az emberek nem memorizálással, hanem egyszerűsítéssel próbálják megjegyezni, ki kinek a kije, és egyrészt hármasával próbálják összekapcsolni az embereket az emlékezetükben, másrészt felcímkézik a kapcsolatokat valamilyen rokoni viszonnyal, mint például "nagynéni", mivel így sokkal könnyebben jegyzik meg azokat.

A kísérlet során nagyjából 300 személyt kértek fel, hogy olvassanak el egy szöveget, melyben egy csoportnyi ember egymással való viszonyát írták le a szakemberek. Néhány bekezdésben szerepeltek a rokoni szintek, néhányban nem, néhányban előfordult olyan helyzet, hogy három ember között volt valamilyen zárt viszony, néhányban pedig nem. Ezután a résztvevőket megkérték, hogy a lehető legtöbb viszonyt próbálják felidézni, és kiderült, hogy a legtöbben azokra a részekre emlékeztek vissza legpontosabban, melyekben megnevezett rokoni viszonyok és zárt, hármas kapcsolatok is voltak, még akkor is, ha ezekben a részekben amúgy kétszer annyi információ volt, mint a többiben.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)