Így hatott a magyar gyerekekre a járvány

Országos, reprezentatív felmérés keretében kérdezték arról a magyar szülőket, véleményük szerint hogyan viselték a gyerekeik a koronavírus-járvány teremtette helyzetet. A válaszokból a többi között kiderült, hogy önállóbbak lettek a karantén alatt, ám sok édesapa és édesanya aggódik ugyanakkor, hogy a barátok, társak hiánya hosszú távon is éreztetheti majd a hatását.

A felmérés, amelyet a Bridge Budapest által létrehozott Edisonplatform a Gemius Hungaryvel közösen készített, reprezentálja a 18 éven felüli magyar internetező népességet, akik 3-14 éves korú gyerekeket nevelnek - ismerteti a Forbes a részleteket. A kérdőívet 800 fő töltötte ki, ebből 650 volt értékelhető.

Elhalasszuk-e a gyerekvállalást a koronavírus miatt? Késleltessék-e a párok a gyerekvállalást a vírus miatt? Biztonságos-e a szoptatás? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre kereste a választ egy friss tanulmány. Részletek itt.

Önállóbbá váltak a gyerekek

A válaszokból kiderült, hogy a szülők 56 százaléka sokat tanult ebből a nehéz időszakból, 46 százalékuk szerint pedig több lett a beszélgetés és a figyelem a családban. Emellett a gyerekek számára a legfontosabb hozadék az volt a válaszadók véleménye alapján, hogy jobban eligazodnak a digitális világban, önállóságot tanultak és fejlődött az alkalmazkodóképességük.

A digitális oktatással kapcsolatban a szülők úgy nyilatkoztak: nem a számítógépek okozták a legnagyobb problémát (bár a digitális átállás csak 10-ből 4 családnak ment könnyen), hanem az, hogy a gyerekek kevés online órán vehettek részt. Inkább az volt jellemző, hogy a tanulók különféle feladatokat kaptak, amiket vissza kellett küldeniük a tanároknak ellenőrzésre.

A szülők 56 százaléka sokat tanult ebből a nehéz időszakból.
A szülők 56 százaléka sokat tanult ebből a nehéz időszakból. Fotó: Getty Images

A nőkre több teher hárult a karantén alatt. A munkát és a gyerekkel való foglalkozást egyeztették össze a legnehezebben, illetve a házimunkában sokkal kevésbé érezték, hogy családi munkamegosztás lenne. Érdekesség, de a férfiak 47 százaléka gondolta úgy, hogy megosztották a házimunkát, míg a nőknek csupán 22 százaléka számolt be erről.

A válaszadók 67 százaléka úgy próbálta megkönnyíteni a gyerekek számára a krízis elviselését, hogy őszintén igyekezett beszélgetni velük, illetve próbált időt teremteni a közös családi programoknak és játéknak. Kicsit kevesebben voltak azok, akik humorral kezelték a nehéz helyzeteket, esetleg a napirend kialakításában vagy a mindennapos testmozgás beiktatásában bíztak. Arra viszont nem sokan gondoltak, hogy az egészséges étkezésnek, a képernyő előtt töltött idő korlátozásának vagy a kreatív tevékenységekben való feloldódásnak is fontos szerepe lehet ilyenkor.

Hosszú távú hatása lehet a barátok, társak hiányának

A szülők válaszai azt mutatják, szerintük számos veszélye is lehet az elmúlt időszaknak. A legtöbben (81 százalék) a barátok, társak hiánya miatt aggódnak, amely hosszú távon érintheti a gyerekeket. Toplistás lett továbbá a mozgáshiány, a monotonitás, az ingerszegény környezet, a túl sok képernyőhasználat, a tanulásban való lemaradás, illetve afélelemattól, hogy a gyerekeknek megrendült a biztonságérzete a világban.

Pekingben újra bezárnak az iskolák a koronavírus miatt - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu oldalán.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció