Hogyan segíthet rajtunk a karácsony?

A gyerekkori boldog karácsonyok a későbbi karrierépítést segíthetik, a felnőttkorban pedig a karácsonyi rítusok a lelki egyensúlyt javíthatják.

A karácsony nem karácsonykor kezdődik, és aki ezt tudja, az teheti igazán kellemessé magának - és környezetének - ezt az ünnepet. Vallásosaknak nem kell bizonygatni az advent jelentőségét: ez tulajdonképpen felkészülés a legszebb ünnepnapokra. Ám akiket nem istenhit vezérel, azok is örömet élnek át karácsonykor: a család együttlétét, a rég nem látott rokonokkal való találkozást és az ajándékozást.
Az ünnepeket magunk tesszük ünneppé. Örömünk főleg a készülődés, a várakozás és az ajándékozás rítusaival függ össze, és ha valaki ezt a sorrendet betartja, "boldog karácsonyként" élheti meg ezt az időszakot. Az évszázados, évezredes karácsonyi rítusok pszichológusok szerint azért képesek a "legjobbat" kihozni belőlünk, mert az ember alapvető pszichológiai szükségleteit elégítik ki: társas kommunikációs és közösségteremtő funkcióik rendkívül fontosak.

Ajándékozás karácsonykor: egyfajta kommunikációs forma

A karácsony azonban az évezredek során folyamatosan alakul, módosul (erről lásd keretes írásunkat.) Így változott az ajándékozás időpontja is az elmúlt több száz évben. Ez azonban a modern korban bizonyos frusztrációt is jelent - a németek 41 százaléka például egy közvélemény-kutatás szerint teherként éli meg az ajándékvásárlást. Ha azonban vásárlunk, készítünk szeretteinknek meglepetéseket, és nem az utolsó pillanatban stresszeljük magunkat miattuk, akkor sok idegeskedést spórolhatunk meg. És akkor nem a legnagyobb tömegben szorongva, rohanva, a villamoson préselődve, a dugóban a volánt csapkodva, tülkölve "tudjuk le" az ajándékvásárlást.
karácsony
Az ajándékozás mára  sajnos sok esetben megváltozott

Le kellene mondani az ajándékozásról?

Egy amerikai közgazdász, Joel Waldfogel ennél sokkal radikálisabb ötlettel állt elő: le kéne mondani az ajándékozásról, mint szokásról, hiszen az egyszerűen "tiszta pénzkidobás" - írta a német Die Zeit rá hivatkozva. Ez ellen foglalt azonban állást Holger Schwaiger - a német szociológus szerint az ajándékozás egyfajta kommunikációs forma, ami "tartós" üzenetek küldésére alkalmasabb, mint sok más megoldás. Azt üzenjük ugyanis az ajándékkal: "Szeretlek." Méghozzá nem elszálló szavakkal vagy pillanatnyi gesztusokkal. Az ajándékozás azáltal válik társas kapcsolattá, hogy jelzi: nem vagyunk egyedül, tartozunk valahová, kisebb-nagyobb közösséghez, családhoz, esetleg barátokhoz. (Karácsony harmadnapján például elő-előfordul manapság Budapesten, hogy a rokonlátogatások után azok találkoznak, akiket a barátság, tehát tudatos választás köt össze.)

Az ajándékozás rituálékkal jár, de ennek a közösségteremtés is a célja. Szociális, társas kapcsolatokat teremt. Schwaiger szerint adni és kapni - ez arra a tradíciókra alapoz, hogy ha adok, akkor a szokások szerint kapnom is kell valamit. Így tulajdonképpen az ajándék egyfajta valutává válik, de itt nem számít a valuta értéke. Vagyis nem a "befektetett" pénz számít, hanem az ajándék, az ajándékozás maga. Éppen ezért nem ajánlatos pénzt a karácsonyfa alá rakni, és a kapott tárgyaknak sem a pénzértékét kell megbecsülnünk.

Az ajándékra várakozás megtanít a későbbi sikerekre?

Ami a kicsiket illeti, az ajándékozásnak még nagyobb a jelentősége náluk. Pontosabban nem is csak az ajándékozásnak, hanem az ajándékra való türelmes várakozásnak. Így gondolja egy német pszichológus, Bettina Hannover, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy a várakozás, a türelem komoly karriertényező lehet a későbbiekben. Aki már kisgyerekkorában megtanulja kivárni az ajándékot, később nagyobb eséllyel ér el jó eredményeket - mondta a Die Weltnek, egy világszerte jól ismert kísérletre, Walter Mischel kutatására hivatkozva.


Mischel ugyanis a jutalom-elhalasztást vizsgálta - pszichológiai kifejezéssel élve. Vagyis azt nézte meg, hogy négyéves gyerekek képesek-e kivárni egy jövőbeli nagyobb jutalom fejében azt, hogy lemondjanak egy gyorsabban megszerezhető, de kisebb jutalomról. Pillecukrot tett a gyerekek elé, akiket egy szobában magukra hagyott néhány percre. Ha valaki ellent tudott állni a kísértésnek, és nem vette el a pillecukrot, akkor utána két pillecukrot kaphatott. Tíz évvel később megvizsgálta az érintettek teljesítményét. Kiderült, hogy aki képes volt türelmesen várni, később jobb teljesítményt nyújtott, jobban tudott koncentrálni és hatékonyabban végezte a tevékenységeit.

Vagyis, aki képes arra, hogy a jutalom "kitolódása" esetén motiválja magát, az jobban felkészül az élet nehézségeire - így összegezhetők a pszichológiai kutatások, márpedig a karácsonyi ajándékra várás jó felkészítő gyakorlat lehet ehhez Hannover szerint. Éppen ezért vehetünk például egy kalendáriumot, ahol a gyermekeink nyomon követhetik, hány nap van még hátra a Szentestéig. Így a gyerekek minden nap előre is örülhetnek: tudják, hogy azon a napon megjutalmazzák őket.

Az ajándékozás és a karácsony

Az ajándékozás eredetileg a Saturnalia római ünnepéhez kötődött. A Saturnaliát aztán összekapcsolták a karácsonnyal, ám a keresztény egyház a középkorban például pogány (azaz római) szokásként tiltotta az ajándékozást karácsonykor. Így ez nem is elsősorban a karácsonyhoz kötődött, hanem például Szent Miklós ünnepéhez (Mikulás), a betlehemezéshez vagy az újévhez (kiskarácsony). A protestánsok a szentek kultuszát igyekeztek felszámolni, így az ajándékozásból a Mikulást kezdték "kiszorítani". Így vált aztán lassan - Európában csak a XIX-XX. századra - általánossá ajándékozó ünnepként a "nagykarácsony". Minthogy a protestáns egyházak a Megváltót állították a vallás középpontjába, így a Mikulás ajándékosztó szerepét náluk egyre inkább Jézus vette át. Az egykori Osztrák-Magyar Monarchia többségében katolikus területén ugyanakkor a "barátságosabb" Jézuska alakja terjedt el, mint ajándékhozóé.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-7, +2 °C

Hazánkban kedden délelőtt a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag