Hogy szoktassuk le a gyereket a káromkodásról?

Határozott fellépés és nem a büntetés a megoldás gyermekpszichológusok szerint arra, ha egy gyerek csúnya szavakat használ. Különbség van azonban aközött, hogy ismeri-e a szó jelentését vagy sem.

"Nem mindegy, hány éves korosztályról beszélünk. Ha például egy óvódásról van szó, akkor a pisi, kaki szó használata egyáltalán nem a csúnya szavakhoz tartozik. Számukra ez a normál beszéd része" - fejtette ki Vekerdy Tamás gyermekpszichológus a Hír24 internetes portálnak.

Frank Zsuzsa gyermekpszichológus szerint sem kell nagy "feneket" keríteni annak, ha egy óvodáskorú néha csúnyákat mond. A szakember azt mondja, a kicsik nincsenek tisztában a szó jelentésével, azt inkább csak azért mondogatják, mert látják, hogy hallatára milyen dühösek leszünk. Ez egyfajta játék számukra. Ezért elég, ha egyszer-kétszer szembesítjük vele, hogy ezt nem szabad. Büntetésre azonban nincs szükség - vallja mindkét szakember.

A gyermekpszichológusok szerint viszont, ha egy gyerek olyan szavakat fecseg, amelyek jelentésével sincs tisztában, az gondot jelent. "A közkedvelt szavak közé tartozó b... meg! Kifejezésről, például gyorsan le kell szoktatni a kicsiket. Határozottan kell fellépni a szülőnek és elmondani a gyereknek, hogy ezt a szót gyorsan felejtse el, mert nem tűri, hogy még egyszer használja."

Ha a szülő jó kapcsolatban van a gyerekével, akkor megérti, hogy nem szabad, nem illik egyes kifejezéseket kimondani, ám a ronda beszéd valahol mégis természetes. "Mert ugyan mi felnőttek elvárjuk, hogy a gyerek ne beszéljen csúnyán, mi magunknak azonban nem szabunk határt. A fiatalok, javarészt otthonról tanulják meg a trágár kifejezéseket. Sokszor észre sem vesszük, hogyan beszélünk a gyerek előtt" - mondja Vekerdy Tamás.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: