Hogy szoktassuk le a gyereket a káromkodásról?

Határozott fellépés és nem a büntetés a megoldás gyermekpszichológusok szerint arra, ha egy gyerek csúnya szavakat használ. Különbség van azonban aközött, hogy ismeri-e a szó jelentését vagy sem.

"Nem mindegy, hány éves korosztályról beszélünk. Ha például egy óvódásról van szó, akkor a pisi, kaki szó használata egyáltalán nem a csúnya szavakhoz tartozik. Számukra ez a normál beszéd része" - fejtette ki Vekerdy Tamás gyermekpszichológus a Hír24 internetes portálnak .

Frank Zsuzsa gyermekpszichológus szerint sem kell nagy "feneket" keríteni annak, ha egy óvodáskorú néha csúnyákat mond. A szakember azt mondja, a kicsik nincsenek tisztában a szó jelentésével, azt inkább csak azért mondogatják, mert látják, hogy hallatára milyen dühösek leszünk. Ez egyfajta játék számukra. Ezért elég, ha egyszer-kétszer szembesítjük vele, hogy ezt nem szabad. Büntetésre azonban nincs szükség - vallja mindkét szakember.

A gyermekpszichológusok szerint viszont, ha egy gyerek olyan szavakat fecseg, amelyek jelentésével sincs tisztában, az gondot jelent. "A közkedvelt szavak közé tartozó b... meg! Kifejezésről, például gyorsan le kell szoktatni a kicsiket. Határozottan kell fellépni a szülőnek és elmondani a gyereknek, hogy ezt a szót gyorsan felejtse el, mert nem tűri, hogy még egyszer használja."

Ha a szülő jó kapcsolatban van a gyerekével, akkor megérti, hogy nem szabad, nem illik egyes kifejezéseket kimondani, ám a ronda beszéd valahol mégis természetes. "Mert ugyan mi felnőttek elvárjuk, hogy a gyerek ne beszéljen csúnyán, mi magunknak azonban nem szabunk határt. A fiatalok, javarészt otthonról tanulják meg a trágár kifejezéseket. Sokszor észre sem vesszük, hogyan beszélünk a gyerek előtt" - mondja Vekerdy Tamás.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +22 °C
Minimum: +16 °C

A Dunántúlon és középen jobbára erősen felhős vagy borult égre van kilátás, keleten lehet még eleinte több órás napsütés. Délnyugat felől több hullámban érkezik a csapadék, amelyből főleg az ország középső harmadában sokfelé várható tartós, intenzív eső, de keleten záporok, akár heves zivatarok is kialakulhatnak. Az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szél megélénkül, a Dunántúlon olykor megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 33 fok között várható, nyugatról délkelet felé haladva várható egyre melegebb idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Jelenleg kettős fronthatás érvényesül: a hideg- és a melegfrontra érzékenyeknél egyaránt kialakulhatnak panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra