Gyermekbántalmazás: betegségek formájában köszön vissza

Szakemberek kimutatták, hogy azok a gyerekek, akiket szüleik fizikailag rendszeresen és durván bántalmaznak, felnőttkorukban rosszabb egészségi állapotban lesznek.

Egy kutatás rávilágított, hogy több mint 34 ezer amerikai felnőtt közül azok, akiket gyerekként gyakran bántalmaztak, nagyobb eséllyel voltak kitéve az elhízás, a reumás ízületi gyulladás (arthritis) vagy a szívbetegség veszélyének.

A gyermekbántalmazás következményei

A című lapban közzétett vizsgálat során bántalmazás alatt azt értették a szakemberek, ha valakit megütöttek, elfenekeltek, lökdöstek vagy rángattak a szülei, és hangsúlyozták, nem arról van szó, hogy maga a bántalmazás hat ki a gyerekek későbbi egészségére, hanem arról, hogy a két dolog között összefüggés található. Ugyanakkor a kutatást vezető Tracie Afifi, a kanadai Manitoba Egyetem munkatársa kifejtette, a fizikai bántalmazás minden bizonnyal árt a gyerekeknek, és agressziót, valamint szegényesebb érzelmi állapotot eredményez.

A vizsgálat során 34 226 amerikai felnőttet kísértek figyelemmel, akik 2004 és 2005 között vettek részt egy egészségügyi felmérésben. Mindössze 4 százalékukra volt igaz, hogy gyerekként durván bántalmazták őket szüleik, ám közülük nagyobb arányban kerültek ki elhízottak (31 százalék szemben a 26 százalékkal), krónikus ízületi gyulladásban szenvedők (22,5 szemben a 20 százalékkal), valamint szívbetegek (9 százalék szemben a 7 százalékkal).

A gyerekek fizikai bántalmazása lehet, hogy rövidtávon megszünteti a helytelen viselkedést, hosszútávon azonban semmilyen pozitív hatást nem fejt ki, sőt a testi fenyítés kifejezetten ártalmas fegyelmezési módszer - tette hozzá Dr. Rachel Berger, a Pittsburgh Gyerekkórház szakembere.

Testi fenyítés helyett érdemes más módszer után nézni

Tracie Afifi hangsúlyozta, a tanulmánynak nem volt célja a szülőket hibáztatni, és azt sem szeretnék, ha azok a szülők, akik időnként rácsapnak gyerekük fenekére, emiatt rosszul éreznék magukat, vagy úgy éreznék, végzetes hibát követtek el. A cél sokkal inkább az, hogy a szülők ráébredjenek arra, a testi fenyítés nem megoldás semmire, és igyekezzenek más módszerekkel fegyelmezni gyermeküket. Bár egy korábbi felmérés kimutatta, hogy a mai szülők többségét gyerekként szintén elfenekelték vagy megpofozták a szüleik időnként, ez nem jelenti azt, hogy nekik is ugyanígy kéne viselkedniük saját gyerekeikkel.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)