Gyereknap: online többet költünk ajándékra

A magyar szülők és nagyszülők átlagosan 11 800 forintért vásárolnak online, és 7 600 forintért választanak gyereknapi ajándékot az áruházakban egy friss felmérés adatai alapján. A jeles alkalomra már napokkal korábban megkezdődik a bevásárlás, legtöbben egy új szabadtéri játékkal, kreatív készlettel vagy könyvvel, kifestővel lepik meg a gyermeket.

A REGIO JÁTÉK friss kutatásában 3482 fő vett részt, ez alapján a szülők és nagyszülők közel fele már 1-2 héttel május utolsó vasárnapja előtt megvásárolja a gyereknapi ajándékot; ebben az időszakban nagyjából 30 százalékos forgalomnövekedést tapasztal a vállalat egy átlagos májusi héthez képest. A válaszadók 46 százaléka online és áruházban is vásárol, 29 százaléka kizárólag személyesen választ, a kitöltők egynegyede pedig csak az internetről szerzi be a készleteket.

gyereknap, ajándék
A magyar szülők, nagyszülők több ezer forintot költenek a gyereknapi ajándékra. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

„Gyereknapra inkább egy kisebb játékot keresnek a szülők, nem annyira jellemző az ajándékhalmozás. A jó idő beköszöntével népszerűek a különböző szabadtéri játékok, mint a buborékfújók, aszfaltkréták, de sokan LEGO-val, társasjátékkal, egy új peonzával vagy kisautóval lepik meg a család legfiatalabb tagját. Május utolsó 2 hetében egy átlagos online vásárlói kosár 11 800 forint, az áruházi pedig 7 600 forint értékű, ezek 34 százalékkal, illetve 5 százalékkal magasabb összegek a tavalyiaknál” – ismertette az értékesítési adatokat Gyaraki Dávid marketingvezető.

A szabadtéri játékok a legkelendőbbek

A felmérés szerint a kitöltők 40 százaléka 3-5 ezer forintért vásárol gyereknapi ajándékot, további 26 százalék 5-8 ezer forintért, míg 25 százalék 8 ezer forintnál is többet szán a meglepetésre gyermekenként. „A felmérésünk eredményei is alátámasztják, hogy a szezonnak megfelelően a szabadtéri játékok a legkelendőbbek, ezenkívül sokan kreatív játékkal vagy könyvvel és kifestővel kedveskednek a gyermekeknek” – mondta el a marketingvezető.

Május utolsó vasárnapját egyébként 100 magyar családból 96 ünnepli, ilyenkor a döntő többség (52 százalék) egy helyi gyereknapi programon vesz részt, de sokan kirándulással (30 százalék) és állatkerti látogatással (28 százalék) dobják fel az ünnepet. A vállalat kutatása alapján a trambulin, az ugrálóvár és a kézműves foglalkozások vonzzák a legtöbb gyermeket ezen a napon.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)