Elhalasszuk-e a gyerekvállalást a koronavírus miatt?

Késleltessék-e a párok a gyerekvállalást a vírus miatt? Biztonságos-e a szoptatás? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre kereste a választ egy friss tanulmány.

Egy, a JAMA című orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint a koronavírus nem jár jelentősebb veszélyekkel a kismamákra és az újszülettekre nézve. Bár az orvosok egy része aggódik, a WebMD-n is közzétett tanulmány szerzői szerint szükségtelen például a vírushelyzet miatt későbbre halasztani a családalapítást.

Koronavírus-járvány: ennyi gyermek születik Az UNICEF becslése szerint 116 millió kisbaba jön világra a COVID-19 világjárvánnyá nyilvánításának napját, vagyis március 11-ét követő 40 hétben. Kattintson a részletekért!

"Korlátozott mennyiségű adat elemzése után arra jutottunk, hogy nincs olyan kényszerítő ok, ami miatt azt kellene tanácsolni a nőknek, hogy várjanak még a gyerekvállalással" - mondták a tanulmányt jegyző amerikai kutatók. Ami pedig a kismamákat illeti, őket főleg arra intik, hogy fokozottan ügyeljenek a higiéniára, valamint a társadalmi távolságtartásra.

Biztonságos-e a szoptatás?

Azoknál az újszülötteknél, akiken elvégezték a koronavírus-tesztet, az eredmény a legtöbb esetben negatív lett. Azt egyelőre még vizsgálják, hogy ahol mégis pozitív volt a teszt, ott az érintett a szülés előtt, közben vagy azt követően fertőződött meg.

A koronavírus nem jár jelentősebb veszélyekkel a kismamákra és a magzatokra. Fotó: Getty Images
A koronavírus nem jár jelentősebb veszélyekkel a kismamákra és a magzatokra. Fotó: Getty Images

A kutatók az anyatejjel kapcsolatban is végeztek vizsgálatokat, és arra jutottak, hogy amennyiben lehetséges, az anyák szoptassanak - függetlenül attól, hogy koronavírus-fertőzöttek-e vagy sem. Az anyatejnek ugyanis számos egészségügyi előnye van a csecsemőre nézve, ami nagyon fontos többek közt azimmunrendszererősítése végett - már az első napoktól kezdve.

A tudósok még annyit árultak el, hogy folytatják majd az adatok és eredmények közlését. Emellett kiemelték, hogy a koronavírus kapcsán rendelkezésre álló információk folyamatosan változnak, így a későbbiekben elképzelhető, hogy más ajánlások vonatkoznak majd a kismamákra.

Az olaszok több mint fele kikészült a karanténban, a megkérdezettek több mint 5 százalékánál súlyos depresszós zavar alakult ki - erről bővebben az nlc.hu cikkében olvashatunk!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: