Egy nárcisztikus anya így viselkedik

Normális esetben az édesanyák mindent megtennének a gyerekükért, és soha nem tudnának neki ártani. Sajnos vannak azonban olyan nők, akik nem így viselkednek. Mit kell tudni a nárcisztikus anyákról?

Biztosan önök is ismerik a mesét a gonosz királynőről, aki mindennap megkérdezte a varázstükrétől, ki a legszebb a világon. A tükör pedig minden alkalommal biztosította arról, hogy ő a leggyönyörűbb. Egyik nap azonban, a királynő legnagyobb rémületére, a tükör válasza megváltozott: azt mondta, most már a mostohalánya, Hófehérke szépsége az, amivel senki sem kelhet versenyre.

Ez a történet tökéletes példája annak, milyen karakter is egy nárcisztikus anya - írja a thehealthy.com a témáról szóló összefoglaló cikkében. A nárcisztikus személyiségzavar lényege ugyanis, hogy az érintett mindenkinél többre becsüli magát, és nem képes stabil, realisztikus módon kapcsolódni másokhoz. Szüksége van arra, hogy felsőbbrendűségéről folyamatosan megerősítsék; ezt a "visszaigazolást" többek a munkatársaikból kényszerítik ki, mások a párjuktól, és vannak olyanok, akik a gyereküktől várják el. Utóbbi csoportba tartoznak a nárcisztikus anyák, akik különféle módszerekkel érik el, hogy önigazolást, dicséretet, rajongást kapjanak a gyerektől, magyarázza Elinor Greenberg pszichológus.

Mennyire sötét a személyiségünk? Amíg a tudósok fel nem tárták az emberi személyiség sötét magját, a kérdésre, hogy léteznek-e gonosz emberek, csak vallási alapú válaszok születhettek. Csakhogy a személyiség általános sötét tényezője nagyon is létezik. Részletek itt.

Az exhibicionista versenyez, a rosszindulatú kritizál

Ennek megfelelően a nárcisztikus anyákat különféle típusokba lehet besorolni. A szakember először azokról beszélt, akiket a szakma "closet narcissist" néven emleget (a closet magyarul szekrényt jelent). Ők feszültek, idegesek amiatt, hogy nem elégedettek magukkal, ezért elkezdenek kórosan ragaszkodni valamihez vagy valakihez - például a gyerekükhöz -, és kikényszerítik másokból, hogy csupa szépet és jót mondjanak az illetőről. "Ismertem egy ilyen nőt, volt egy fia és egy lánya. A fiát az egekbe magasztalta, istenítette, állandóan dicsekedett vele, míg a lányáról soha egy szót sem beszélt. Nem tudta értékelni saját magát, így más módokat keresett arra, hogy megkapja a vágyott elismerést" - így Greenberg, aki hozzátette: a kivételes helyzetben lévő gyereknek talán még "kapóra is jöhet" egy nárcisztikus anya, hiszen mindig megkapja tőle a szükséges figyelmet és méltatást. De ha esetleg vannak más gyerekek is a családban, ők úgy érezhetik, nem részesülnek elég figyelemben, törődésben, amiből felnőttként súlyos gondok lehetnek.

Egy édesanya lehet exhibicionista nárcisztikus személyiség is (exhibitionist narcissist), erre Greenberg a következő személyes élményt hozta példának: "A lányom szerepelt egy iskolai színdarabban, amelynek a főszereplője, egy másik kislány, csodálatos munkát végzett. Az anyja reakciója azonban csak annyi volt, hogy azért volt olyan ügyes, mert ő varrta a jelmezét. Egyszerűen képtelen volt értékelni a gyereke tehetségét."

Mike Gallagher klinikai szakpszichológus szerint az ilyen szülő úgy érzi, minden tehetségét neki köszönheti a gyereke, akinek azonban a hibáiért, hiányosságaiét már nem vállal felelősséget. Mint kiemelte, ez a fajta viselkedés negatívan befolyásolhatja a gyerek fejlődését, önbecsülését. Greenberg azzal egészítette ki a magyarázatot, hogy sokkal rosszabb, ha az anya exhibicionista nárcisztikus személyiség, mintha az apa lenne az, hiszen a gyerekek a korai éveikben mélyebben kapcsolódnak az anyjukhoz. Amennyiben pedig a gyerek történetesen lány, a helyzet még komolyabb lehet.

"Az anyák gyakran versenyeznek a lányaikkal, gondoljunk csak Hófehérke történetére. A valóságban is sokan vannak, akik állandóan meg akarnak bizonyosodni arról, hogy a lányuk nem olyan csinos, mint ők. Ez azonban folyamatos szorongást idézhet elő a gyerekben, ami az érésével párhuzamosan egyre csak nőhet" - részletezi Greenberg.

A nárcisztikus anyák viselkedése negatívan befolyásolhatja a gyerek fejlődését.
A nárcisztikus anyák viselkedése negatívan befolyásolhatja a gyerek fejlődését. Fotó: Getty Images

A következő típus megértéséhez képzeljünk el egy alsó középosztálybeli családot. Az anya háztartásbeli, az apa a kenyérkereső. Amikor a lányuk felnő, saját vállalkozást indít, amit aztán komoly összegért elad. Amikor ezt elújságolja az édesanyjának, ő ahelyett, hogy gratulálna, csak annyit mond: "Azt hiszed, jobb vagy nálam? Nem, soha nem is leszel jobb." Az ilyen típusú anyák bukott nárcisztikus személyiségek (failed narcissist).

"Normál esetben a gyerekek azt szeretnék, hogy a szüleik büszkék legyenek rájuk. Az előbb ismertetett anya azonban erre soha nem lenne képes; ő úgy érzi, kudarc az élete, és azt akarja, hogy a gyereke is elbukjon. Az anya retteg attól, hogy a gyerek felülmúlja őt, és majd lenézi emiatt. A nárcisztikus személyiségeknek mindig felsőbbrendűnek kell maradniuk, még akkor is, ha a gyerekükről van szó" - így Greenberg, aki úgy folytatta, az anya-lánya kapcsolatot súlyosan rombolhatja az anya fentebb ismertetett viselkedése. Az anya ugyanis folyamatosan degradálhatja a lánya teljesítményét annak érdekében, hogy fenntartsa vezető pozícióját, hangsúlyozza Greenberg.

Léteznek rosszindulatú nárcisztikusok is a szakemberek (malignant narcissist) szerint. Az ilyen anya úgy köszönti a fiát, amikor hosszú hónapok után először találkoznak, hogy felsorolja, mi nem tetszik neki a megjelenésében, miért úgy néz ki, ahogy. Fiatalabb korában valószínűleg sokan aranyosnak gondolták, pedig valójában egy szadista emberről van szó, aki élvezi, ha fájdalmat okozhat másoknak. Ez az oka annak, hogy azok a gyerekek szenvednek el leginkább mentális vagy emocionális abúzust, akiket rosszindulatú nárcisztikus anya nevelt.

Mi a megoldás?

A nárcisztikus anyák gyerekeinek érdemes lehet felkeresniük egy pszichológust. A szakemberrel való közös munka során az érintett ugyanis megértheti, hogy az elvárások, amiket vele szemben támasztottak, illetve a mód, ahogy kezelték őket, nem egészséges, nem normális. A terápia abban is segíthet, hogyan birkózhatnak meg ezekkel a tapasztalatokkal. Sajnos azonban sok gyerek nincs tisztában azzal, hogy az édesanyjuk viselkedése kóros, ők így értelemszerűen nem is tudják, hogy segítségre volna szükségük.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)