Bajt okozhatnak a túl nehéz iskolatáskák

Csökkenteni kellene az iskolatáska súlyát - hívta fel a figyelmet dr. Lazáry Áron gerincsebész főorvos, a Semmelweis Egyetem gerincgyógyászati tanszéki csoportjának vezetője.

Milyen szempontok alapján vásároljunk iskolatáskát gyerekeinknek? Részletek itt.

Az M1 aktuális csatornának nyilatkozó szakember szerint a szülők többsége most már tudatosan vásárol olyan táskát, amely kétpántos, így szimmetrikusan terheli a törzset, esetleg van benne olyan deréktámasz , amely segít abban, hogy ergonomikusan feküdjön fel a hátra. Hozzátette, a gyerekek kevesebb mint 10 százaléka hord csak aszimmetrikus iskolatáskát, de a kétpántosnál is figyelni kell, hogy a pántok hossza egyforma legyen, azok egyformán terheljék a törzset.

A nem megfelelő iskolatáska kellemetlen panaszokat okozhat az iskolás gyerekek számára
A nem megfelelő iskolatáska kellemetlen panaszokat okozhat az iskolás gyerekek számára. Fotó: Getty Images

A főorvos mindazonáltal arra is rámutatott, hogy az iskolatáska súlya az alsó tagozatosoknál sokszor meghaladja a gyermek testsúlyának 20 százalékát. Véleménye szerint ugyanakkor saját súlya 10 százalékánál többet senkinek sem lenne szabad cipelnie, ami egy kisiskolásnál nagyjából 2-3 kilogrammot jelent. Egy európai szaklapban két évvel ezelőtt publikált, ezer magyar iskolás bevonásával készített felmérésből kiderült, hogy a gyerekek több mint 12 százalékának volt már több napig tartó gerincfájdalma. Mi több, a 7-12 éves korosztályban a fiatalok 25-30 százaléka számolt be arról, hogy fájt már a dereka, háta vagy nyaka.

Dr. Lazáry Áron hangsúlyozta, Magyarországon a gerincgyógyászati társaság a kilencvenes évek elejére kifejlesztett egy iskolai gerincegészség-védő programot, ami egy, a testnevelésórába beilleszthető, viszonylag egyszerűen elsajátítható 5-10 perces gerincspecifikus gyakorlatsor. Azt pedig, hogy Magyarországon már heti öt testnevelés óra van a tanrendben, komoly egészségvédő eszköznek nevezte. Hozzátette, a gerinc az egész élet során fejleszthető. Ha hetente két-három alkalommal sportolunk, tornázunk, már pár hét után érezhetjük jótékony hatását.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: