Bajt okozhat, ha alkoholt iszik a férfi

Szakemberek szerint fél évvel a babaprojekt előtt már a férfiaknak sem kellene alkoholt fogyasztaniuk.

Ihatnak-e a terhes nők? A válaszért kattintson ide!

Nemcsak a nők, hanem a férfiak életmódja és étrendje is komoly hatással lehet születendő gyermekeik egészségére. A leendő apukáknak ajánlott már fél évvel a babaprojekt megkezdése előtt nemet mondani az alkoholra - állítja egy friss tanulmány. Az 55 korábbi tudományos munka alapján készült átfogó elemzés szerzői körülbelül 340 ezer születést vizsgáltak meg. Arra jutottak, hogy 44 százalékkal nagyobb volt a szívproblémák valószínűsége azoknál a csecsemőknél, akiknek az apukái rendszeresen fogyasztottak alkoholt a fogantatás előtti időszakban.

apa, apaság, gyermektervezés, gyermekvállalás, fogantatás, családalapítás, alkoholfogyasztás
Az apa alkoholfogyasztása befolyásolja a magzat fejlődését. Fotó: iStock

Az alkohol negatív hatása

A tudósok feltételezése szerint ennek az lehet az oka, hogy az alkohol ronthat a spermiumban lévő DNS-en, ez pedig negatívan befolyásolhatja a magzati fejlődést. A tanulmány arra is rámutat, hogy 16 százalékkal magasabb a veleszületett szívbetegségek esélye azoknál a kisbabáknál, akiknek az anyukái italoztak a fogantatás előtti időszakban. Az összehasonlító elemzés eredményei összességében azt sugallják, hogy a férfiaknak érdemes a babaprojekt előtt fél évvel letenniük a poharat, a nőknek pedig egy évvel a fogantatás előtt már nem ajánlott az alkoholfogyasztás.

A mértéktartás a lényeg

Brit tudósok szerint viszont nem feltétlenül kell teljesen lemondani az italozásról, viszont mindenképp fontos a mértéktartás. Mivel három hónap szükséges a spermák kifejlődéséhez, a leendő apukák legalább ennyi idővel a tervezett fogantatás előtt már bánjanak óvatosan az itallal - tanácsolja Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem andrológia professzora. "Nem hiszem, hogy lenne tudományos bizonyíték arra nézve, hogy teljesen le kellene mondani az alkoholról, de addig is, míg nem tudunk meg erről többet, javasolt a mértéktartás" - emelte ki.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső