Az örökbefogadás lépései

Világszerte átlagosan minden hetedik párnak gondot okoz a meddőség a gyermekvállalásban, ugyanakkor az örökbefogadás mind számukra, mind az érintett gyermekre nézve jó lehetőségeket rejt magában.

Joggal merülhet fel persze a kérdés, hogy amennyiben egy gyermekre vágyó pár az örökbefogadás mellett dönt, merre és hogyan induljon el a kitűzött cél felé.

Hazánkban örökbefogadónak a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (Tegyesz) helyi egységeinél lehet jelentkezni. Ezt egy személyes tanácsadás követi, aminek végén a jelentkezők beadhatják hivatalos kérelmüket. A benyújtás időpontja fontos tényező lesz a későbbiekben, hiszen ez határozza majd meg az érintettek helyét az örökbefogadásra várakozók listáján.

Összetett alkalmassági vizsgálat

Az elkövetkező nagyjából két hónap során a jelentkezőknek több vizsgálaton is át kell esniük annak érdekében, hogy megkaphassák a Tegyesz javaslatát az örökbefogadóvá válásra. Mindezek során szükséges egy háziorvosi igazolás az egészségügyi alkalmasságról, egy pszichológiai alkalmassági vizsgálat, valamint egy környezettanulmány, amit a szakszolgálat szakemberei a kérelmezők otthonában készítenek el, felmérve a körülményeket. Végül elengedhetetlen még egy önköltséges örökbefogadói tanfolyam elvégzése is.

Nem szabad eltitkolni a múltat: legkésőbb a gyermek ötéves koráig mindenképpen javasolt az örökbefogadás tényének elárulása.

A Tegyesz javaslata, továbbá a jövedelmi viszonyokra vonatkozó igazolás és a jelentkezők személyes meghallgatása alapján végül a gyámhatóság hozza meg az alkalmasságot megállapító határozatot. Pozitív elbírálás esetén a határozat három évig marad érvényben, annak lejártát követően pedig egy évvel hosszabbítható meg anélkül, hogy a procedúrát újra le kellene szinte teljes egészében folytatni. Amennyiben a jelentkezést elutasítják, egy éven belül sehol az országban nem adható be újabb kérelem.

Több évig tarthat a várakozás

A leendő örökbefogadónak arról is nyilatkoznia kell, milyen gyermeket szeretne magához venni, ami kiterjed egyebek mellett a nemre, a korra, az egészségi állapotra, sőt, a származásra is. A várakozási időt természetesen e kritériumok alapjaiban befolyásolják, de akár évek is eltelhetnek, mire a jelentkezők sorra kerülnek. A rendszer gyorsaságára ugyanakkor hatással van, hogy a törvény előnyben részesíti a házaspárokat.

Hazánkban akár évekig is eltarthat egy örökbefogadási folyamat
Hazánkban akár évekig is eltarthat egy örökbefogadási folyamat

A szakszolgálat munkatársai a gyermekek gyámjával és gondozójával közösen igyekszenek a nyilvántartásba vett örökbefogadók közül - a jelentkezési sorrend figyelembevételével - a legmegfelelőbb szülőt kiválasztani. Ezután válik lehetségessé, hogy a potenciális örökbefogadók egy több körös eljárás révén megismerjék az adoptálni kívánt gyermeket.

Fokozatos ismerkedés

A szülőjelöltek először egy személyes egyeztetés keretében kaphatnak bővebb információt az örökbefogadási tanácsadótól, ha pedig úgy döntenek, ezt követően találkozhatnak is a gyermekkel, de anélkül, hogy ő tudomást szerezne róluk. Amennyiben pedig az örökbefogadók továbbra is szeretnék folytatni a kapcsolatfelvételt, a következő alkalommal már elkezdődhet az ismerkedési fázis, amely addig tart, amíg a megfelelő érzelmi kötődés ki nem alakul a felek között.


A gyermek gondozásba történő kihelyezéséről a gyámhivatal dönt. Ilyenkor legalább 30 napig kötelezően az örökbefogadónak kell gondoznia a gyermeket, amit a Tegyesz tanácsadója felügyel, majd véleményez. Az örökbefogadást engedélyező határozatot végül szintén a gyámhivatal hozza meg.

Az örökbefogadás után a gyermek helyzetét, életkörülményeinek alakulását
a jogszabályban meghatározott szervezet vagy a szakszolgálat még öt évig figyelemmel kísérheti.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-4, +1 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt több helyen tartósan párás és ködös marad az idő, az alacsonyszintű rétegfelhőzetből helyenként hószállingózás, ónos szitálás kialakulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag