Az apák is bemehetnek a császármetszésre

Immár a szegedi SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán is jelen lehetnek az édesapák a császármetszéses szüléseknél - jelentette be dr. Németh Gábor, a klinika igazgatója.

Több édesapa szeretne otthon maradni kisgyermekével, mint ahányan valóban be is vállalják ezt. Mi ennek az oka? Részletek itt.

"Akár az utolsó pillanatokban is dönthetnek úgy a párok, hogy a férfi is bejön, de úgy vélem, már a terhesgondozás során érdemes feltenni a kérdést, hogy szeretnének-e ezzel a lehetőséggel élni" - fogalmazott az intézményvezető a delmagyar.hu-nak nyilatkozva. Mint elmondta, több hónapnyi engedélyeztetés és ügyintézés előzte meg azt, hogy december 9-től a szegedi klinikán is ott lehessenek a császármetszéssel zajló szüléseknél az édesapák. Kitért rá, régóta igény mutatkozott már erre a párok részéről, ami érthető is, hiszen a lehetőség az ország több szülészetén is adott már rá.

Az ország több szülészetén is beengedik az apákat a császármetszésre
Az ország több szülészetén is beengedik az apákat a császármetszésre. Fotó: iStock

Évente mintegy háromezer szülést vezetnek le Szegeden, aminek a 30-40 százaléka császármetszéssel történik. "Továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy nem otthon kell szülni. Olyan lehetőséget kell biztosítani ezekben az intézményekben, hogy ha becsukják a szülőszoba ajtaját az édesanyák, akkor ne egy kórházban érezzék magukat, hanem otthonos körülmények között. Mindemellett pedig felkészült csapat tud nekik segíteni mindenben" - foglalt állást dr. Németh Gábor.

Kifejtette, az édesapák magából a beavatkozásból semmit sem látnak. Az édesanya fejénél állhatnak, a többi részt pedig paraván takarja el. Emellett a férfiak akkor hagyják el a műtőt, amikor csak szeretnék. Nyugodtan kimehetnek például, ha rosszul érzik magukat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció