A szülők teszik stresszessé a tanévkezdést

A gyermekek iskolakezdési stresszét nagyrészt a felnőttek okozzák.

"A szülőknek fokozatosan kell felkészíteniük gyermeküket az iskolakezdésre, különben az indokoltnál is nagyobb stresszhelyzet elé állítják" - nyilatkozta K. Németh Margit klinikai szakpszichológus az inforadio.hu-nak.

Az iskolás évek komoly megterhelésnek teszik ki a gyerekek gerincét. Sokszor testsúlyuk harmadával a hátukon indulnak az órákra egy olyan hátitáskával, amely egészségtelen terhelésnek teszi ki őket. Korábbi cikkünkben egy ortopéd szakorvossal beszélgettünk a témáról.

A szakértő elmondta, hogy igenis fel kell készíteni egy elsőst az iskolára, de a pozitívumokra kellene koncentrálni, hogy a gyerek tényleg várja az iskolát. "Nem kellene ebből egy nagyon stresszelt időszakot csinálni. Ez inkább rólunk, felnőttekről szól, mi gondoljuk, hogy 'jesszusom, kezdődik az iskola!' A mi félelmeink, szorongásaink turbózzák fel ennyire az iskolakezdést" - tette hozzá.

A szülők teszik stresszessé a tanévkezdést
A szülők teszik stresszessé a tanévkezdést

K. Németh Margit hangsúlyozta, hogy bár a felkészülés az iskolára már az óvoda nagycsoportjában elkezdődik, egyáltalán nem kell egy évig készülni rá. "Nem gondolom, hogy teljesen éven keresztül kell, elég az év végén. Fokozatosan lehet erről beszélni, de ne szóljon arról a nyár, hogy mindennap gyakorolni kell valamit, mert ezzel elvesszük a nyár örömét a gyerektől, és a rémségek házának állítjuk be az iskolát."

A szakértő szerint fontos, hogy nem úgy kell iskolába menni, hogy a gyermek már írni, olvasni tud. "Nagyon fontos, hogy mindennap kérdezzük meg a gyerektől, hogy érezte magát, mi volt a legjobb és mi a legnehezebb a napjában. Ezekkel a beszélgetésekkel tisztában leszünk azzal, hogy hol van a konfliktus forrása."

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)