Így megy tönkre az iskolások gerince

Az iskolás évek komoly megterhelésnek teszik ki a gyerekek gerincét. Sokszor testsúlyuk harmadával a hátukon indulnak az órákra egy olyan hátitáskával, amely egészségtelen terhelésnek teszi ki őket. Ortopéd szakorvossal beszélgettünk a témában.

A világszerte megfigyelhető tendenciát követve a magyar gerincek is egyre rosszabb állapotban vannak: egyes kutatások szerint tízből nyolc ember szenved életében egy alkalommal komolyabb deréktáji fájdalomtól, a magyar lakosság közel harmadát pedig a porckorongsérv is érinti valamilyen fokban. Gerincünk terhelése hatéves korunktól kezdődik, miután beülünk az iskolapadba, és akár életünk végéig tarthat, ha az iskolát elvégezve is ülő munkát folytatunk. A nem megfelelő székek és asztalok görnyedt testtartást kényszerítenek a gyermekre, ami miatt különböző erősségű hát- és derékfájás alakulhat ki nála. A hátizomzat fölső részének túlfeszülése pedig fáradtságot is eredményez, amely miatt a gyermek kevésbé tud koncentrálni a tananyagra. Így a nem megfelelő testtartás az iskolai teljesítmény rovására is mehet.

A magyar lakosság közel harmada szenved porckorong-sérvtől, az ijesztően nagy arány ráadásul nagyjából megfelel az EU-s átlagnak. Egyeseknél rendkívül fájdalmas, másoknál viszont tünetmentes a betegség, de vajon mitől alakulhat ki? Az alábbi cikkünkben ortopéd szakorvossal beszélgettünk!

Mire üljön az iskolás?

"Miközben olvasnak és jegyzetelnek, a gyerekek előrehajolnak, szinte rárogynak a padra, emiatt a háti görbület fokozódik, és az előre irányuló, deréktáji görbület is ellenkező irányt vesz fel, szintén hátra görbül. A két csigolya közötti rész, ahol a porckorong helyezkedik el, szűkül, majd kopásnak indul, és később komoly gerincfájdalmakat idézhet elő" - mondta el a HáziPatika.com megkeresésére Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical ortopéd szakorvosa. Hozzátette: az emberi gerinc nem a napjainkban megszokott ülő életmódra alakult ki, ezért fontos, hogy fél-háromnegyed óránként felkeljünk, és egy kicsit átmozgassuk magunkat. A 45 perces tanórák közötti szünetben a gyerekeknek van erre lehetőségük, de a munkahelyen sokszor 4-5 órát is eltöltünk a székünkben anélkül, hogy megmozdulnánk.

Kerülni kell ezt a helytelen testtartást, nem elég azonban, ha csak kihúzzuk magunkat amíg hátunk nincs megfelelően megtámasztva. A háttámasz nélküli ülés csak speciális párnákon (dinamikus, vagy más néven aktív párnákon), illetve gimnasztikai labdákon egészséges - ez utóbbinál is fontos felmérni, hogy mekkora labdára van szükségünk, ha ugyanis a hát nem egyenes és a térdet nem derékszögben hajlítjuk meg, akkor ezen a gyógyászati segédeszközön sem egészséges hosszabb ideig ülni. A magyar iskolák legtöbbjében sajnos még nehezen elképzelhető, hogy a gyermek labdára cserélhesse kényelmetlen székét, az aktív párnák azonban könnyen és olcsón beszerezhetőek, és segítik megőrizni az egészséges testtartást.

Ne a gyerek válassza az iskolatáskát!

A gyermek gerince szempontjából egyáltalán nem mindegy az sem, hogy milyen súllyal a hátán indul naponta az iskolába - illetve, hogy miben viszi. Hajlamosak vagyunk engedni a gyermek kérésének, és kiválasztani a kedvenc mesefigurájával díszített táskát, hátha úgy nagyobb örömmel vág bele a tanulásba. Nem biztos azonban, hogy ezek a táskák a gerincüknek is a legmegfelelőbbek. Egy amerikai felmérés szerint közel 6 ezer gyerek sérül meg minden évben a nem megfelelő iskolatáska miatt, és több tízezerre tehető azoknak a száma, akik egészségét hosszú távon károsítja a táska. Érdemes tehát alaposan szemügyre venni, hogy mivel a hátán indulna el minden reggel az iskolás.

Nem egészséges, ha a gyermek a saját testsúlya negyedénél nehezebb táskát cipel
Nem egészséges, ha a gyermek saját testsúlya negyedénél nehezebb táskát cipel

A fiatalok körében divatos oldaltáskák helyett érdemes inkább a hagyományos hátizsákot választani, melynek súlyeloszlása egyenletes, és így nem terheli egyoldalúan a gerincet. Vállpántja legyen széles és belülről párnázott, így kényelmes, és nagy súly esetén sem vág be. Jó, ha több rekeszre van felosztva, így ugyanis könnyebben lehet a súlypontot az ideális középvonalhoz igazítani. A nehéz dolgokat a súlyvonalhoz lehető legközelebb kell rakni, a táska szélén lévő zsebekbe inkább a kisebb, könnyebb dolgok kerüljenek. Húzzuk meg a pántokat is, hogy ne lógjon a táska, amelyet a háthoz közel könnyebb vinni - javasolja Dr. Dobos Márta. Ortopéd szempontból nem javasolt, hogy a gyermek nagyobb súlyt vigyen saját testsúlyának negyedénél-ötödénél, a nagy füzet- és könyvigényű hazai oktatás miatt azonban egy húszkilós gyermek nem ritkán 7-8 kilós táskát kénytelen a hátára kapni.

A gyors- és a hátúszás jobb a mellúszásnál

A gerincbántalmak kialakulása ellen védheti a gyermeket a rendszeres testmozgás, ám az sem mindegy, hogy milyen sportot űz. Olyan mozgásformákat kell választani, amelyek egyenes testtartásra ösztönöznek, illetve tehermentesítik a gerincet. "Elsősorban mindenkinek az úszást szoktam javasolni, az ugyanis szinte az egyedüli tehermentesített mozgásforma. Nem mindegy azonban az sem, hogy milyen úszásnemet választunk: a hát- és a gyorsúszás a legegészségesebb. A mellúszás viszont nem a legszerencsésebb a gerinc szempontjából, mert a nyaki részt jobban megterheli a kelleténél, mivel a vízből kivett fejjel úsznak. A három fő mozgó gerincszakaszból - a nyak, a hát, illetve a derék - a nyak a legérzékenyebb, mert annak a legnagyobb a mozgásterjedelme, és a mellúszással egy folyamatos megfeszített állapotba kerül" - hangsúlyozta az ortopéd szakorvos.


Az úszás mellett minden olyan mozgásforma jó lehet a gerincnek, amely a törzsizomzatot erősíti és tornáztatja: ilyen többek között a jóga, a pilates, a body art, a klasszikus tánc, illetve a lovaglás. Igaz, ez utóbbi nemcsak költségesebb, hanem balesetveszélyesebb is a többinél, ezért nem minden szakember ajánlja.

A néhány éve meghirdetett oktatási reformok egyik legtöbbet hirdetett eleme a mindennapos testnevelés bevezetése volt. Bár az elképzelés ésszerű alapokon nyugodott, a fiatalok testi egészségét megcélzó intézkedést szakember, taneszköz és sportlétesítmény híján sok iskola csak papíron tudta teljesíteni. Dr. Dobos Márta ortopéd szempontból semmilyen javulást nem lát az utóbbi években a gyermekeken, sőt a gerincbántalmak inkább megszaporodtak az okostelefonok, tabletek széles körű elterjedésével.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt sokfelé felszakadozik a felhőzet, a déli területeken lehetnek felhősebb tájak.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag