A szegény nő szül, a gazdag nem

Az illetékesek azt állítják, megfelelő családpolitikával kell megállítani a népességcsökkenést Magyarországon, pedig a népesedés szakértők megmondták, hogy azzal önmagában nem lehet. A termékenységi ráta ugyan a válság mélypontja óta folyamatosan javul, ez kevés a népességfogyás megállításához.

Gyermekvállalás a válság után

Továbbra is fogy a magyar 2018. február 23-án számoltunk be róla, hogy a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint tavaly negyvenezer fővel csökkent Magyarország népessége. A pontos népességi adatokat a linkre kattintva érheti el.

A családpolitika nem fogja megállítani a népességfogyást, akkor sem, ha ezt ígérik - írja cikkében a G7 , amely szerint a családpolitikára sokat költünk, de ezek a termékenység növelését célzó programok önmagukban mégsem segítik hatékonyan a népesedési problémánk megoldását.

Mint írják, termékenységi ráta ide vagy oda, az ország legszegényebb, északi vidékein jóval több, a leggazdagabb központi régióban pedig jóval kevesebb gyermeket szülnek a szülőképes korú nők, mint a válság előtt.

Magyarországon 1981 óta fogy a népesség

A lap szerint a népességszám változását négy tényező befolyásolja: a születések és a halálozások száma , illetve a kivándorlás és a bevándorlás mértéke. Magyarországon 1981 óta fogy a népesség, és ahhoz, hogy ez a folyamat ténylegesen meg tudjon állni, az államnak mind a négy területen hatékony szakpolitikai szabályozást kellene kialakítania.

Magyarországon 1981 óta fogy a népesség, csecsemő, újszülött, kisbaba, népesség népességcsökkenés népességfogyás születés szülés népesedéspolitika
1981 óta fogy a népesség

Vagyis a népességcsökkenés megállításához kell egy sikeres család-, illetve inkább egy átfogó népesedéspolitika, ami hatékonyan támogatja a családok által tervezett gyermekek megszületését, egy jól működő egészségügyi ellátórendszer, amelynek köszönhetően stabilan javul a várható élettartam, kivándorláspolitika, aminek célja, hogy a kivándorlás mértékét alacsony szinten stabilizálja, illetve hogy a visszavándorlást támogassa, hogy mérsékelt számban, de folyamatosan érkezzen fiatal korstruktúrájú bevándorló népesség hazánkba - állapították meg Kapitány Balázs és Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének demográfusai a tavaly megjelent Hegymenet című könyvbe írt, Hitek, tévhitek és tények a népességcsökkenés megállításáról című írásukban, ami az Indexen is megjelent.

Rosszak a kilátások A jelenlegi népesség-előreszámítások szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a következő 50 évben folyamatosan csökkenni fog a magyar népesség lélekszáma, és még jobban elöregszik a társadalom.

Baj, ha fogy a népesség

A népességfogyással az a baj, hogy egy bizonyos mérték után fenntarthatósági problémákhoz vezet. A lakosságszám csökkenése ugyanis rontja a versenyképességet és megdrágítja az infrastruktúra, illetve a nyugdíjrendszer és az egészségügyi ellátórendszer fenntartását is.

Ugyan minden országban más intézkedésmix működhet hatékonyan, a szakértők szerint úgy lehet mielőbb mérsékelni negatív demográfiai folyamatokat, ha a különböző szakpolitikákat összehangolják. A népességcsökkenés tényleges megállítására tett erőfeszítésekről és megoldásokról itt olvasat bővebben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Estefelé egyre kevesebb lesz felettünk a felhő. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökés is lehet. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Napközben érkezik egy hidegfront.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra