A gyerekvállalás kockázatai 40 év felett

Manapság egyre több nő vállal gyereket 40 éves kor körül. Az első gyermeküket is átlagosan öt évvel később szülik a nők, mint négy évtizeddel korábban. Egy tanulmány szerint azonban az idősebb korban vállalt terhességek több kockázattal is járnak.

Nincs semmi akadálya annak, hogy valaki 40 éves kor felett is teherbe essen és gyermeket szüljön. A várandósság során fellépő problémák és a szülési komplikációk kockázata azonban jelentősen megnőhet az idősebb korosztály körében.

30 év alatt a legkisebb a kockázat

A különböző korosztályban előforduló vetélések gyakoriságát vizsgálta egy új tanulmány. A szakértők megállapították, hogy a 25-29 éves koruk között teherbe eső nők veszítik el babájukat a legritkábban - ennél a korosztálynál nagyjából 10 százalék a vetélési arány.

terhesség, várandósság, terhesség 40 felett, kockázatok
40 év felett már több a kockázat. Fotó: 123rf

A harmincas éveik elején teherbe eső nőknél ez az arány 11 százalék, a 35-39 éves korosztály esetében pedig 17 százalékra emelkedik. A negyvenes éveik elején járó nők között a vetélések aránya már 32 százalékos, a 45 évnél idősebb kismamák esetében pedig a terhességek több mint fele - 54 százaléka - vetéléssel végződik.

Vetélés után nagyobb a rizikó

A kutatás során mintegy 420 ezer nő adatait vizsgálták. Az alanyok 2009 és 2013 között estek teherbe. Az eredményekből az is kiderült, hogy azoknál a nőknél, akik egyszer már elvetéltek, 50 százalékkal nőtt az esélye annak, hogy a következő terhességnél ismét elveszítsék a magzatukat. Két vetélés után duplázódik, három vetélés után pedig megnégyszereződik rizikó.

A férfi spermájának nagyobb mértékű DNS-károsodása is okozhatja a nőknél a többszörös vetélést - derítették ki brit kutatók. A részleteket itt olvashatja el!

Szintén növeli a vetélés esélyét, ha a korábbi várandósság során komplikációk léptek fel - például az előző terhesség koraszüléssel végződött, császármetszésre volt szükség vagy terhességi cukorbetegség alakult ki. Ugyanakkor a korábbi várandósságnál fellépő preeklampszia és a vetélés esélyének megnövekedése között nem találtak kapcsolatot.

Forrás: dailymail.co.uk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)