A későn fekvés újabb veszélyére figyelmeztetnek

A későn fekvőknél növekszik bizonyos krónikus betegségek kockázata – állítja egy új kutatás.

Az éjszakai baglyok, vagyis a későn fekvők és későn kelők körében magasabb bizonyos krónikus betegségek kockázata, főként a lassabb anyagcsere miatt – olvasható az Experimental Physiology című folyóiratban közzétett tanulmányban, melyet a CNN szemlézett.

A kutatók azt találták, hogy az éjszakai baglyok többet ülnek, alacsonyabb az aerob fittségi szintjük, és kevesebb zsírt égetnek el nyugalomban és aktívan, mint a reggeli pacsirták, akik korán kelnek. E mellett a baglyok közül sokan inzulinrezisztensek is, vagyis izmaiknak több inzulinra van szükségük ahhoz, hogy energiához jussanak.

A későn fekvők, későn kelőknél magasabb az anyagcsere-, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Fotó: Getty Images
A későn fekvők, későn kelőknél magasabb az anyagcsere-, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Fotó: Getty Images

Steven Malin, a tanulmány vezető szerzője, a New Jersey-i Rutgers Egyetem kineziológiai és egészségügyi tanszékének docense ezt így fogalmazta meg: „az inzulin arra utasítja az izmokat, hogy szívják fel a vérben lévő glükózt. Ha azonban nem edzünk, azaz nem használjuk intenzíven és gyakran ezeket az izmokat, akkor több inzulin kell a glükóz felvételéhez”. Márpedig az alvás mennyisége és minősége is befolyásolja, hogy szervezetünk hogyan használja az inzulint. Az alváshiány, a cirkadián ritmus zavara, a későn étkezés, valamint a kevesebb természetes reggeli és a több mesterséges esti fénynek való kitettség negatívan befolyásolják az inzulinérzékenységet.

Az éjszakaibagoly-lét nem jó a cirkadián ritmusnak

A kutatók erre vonatkozóan azt találták, hogy a későn fekvő embereknél magasabb az anyagcsere- és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Ennek oka, hogy a tanulmány szerint az éjszakaibagoly-lét megváltoztatja a cirkadián ritmust és alacsonyabb nappali aktivitási szintet eredményezhet. Az éjszakai baglyoknál a belső testóra sokkal később választja ki a melatonint, így a kora reggelek lomhává válnak, a csúcsaktivitás és az éberség pedig későbbre, délutánra és estére tolódik. A testóránk azt is irányítja, hogy mikor vagyunk éhesek, mikor érezzük magunkat a leglassabbnak, illetve mikor érezzük magunkat elég élénknek ahhoz, hogy sportoljunk, sok más testi funkció mellett. A vizsgálatok szerint a korán kelők általában jobban teljesítenek az iskolában, aktívabbak a nap folyamán, ami részben magyarázatot adhat arra, hogy a vizsgálatok szerint miért kisebb náluk a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

A kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség, hogy meghatározzák az anyagcsere-különbségeket a későn és a korán kelők körében. Elsősorban azt szeretnék górcső alá venni, hogy a munka világa által előírt korán kelés mennyire tér el az ember természetes cirkadián ritmusától, és ez milyen hatással van a teljesítményre.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: