A legjobb alvópóz horkolás esetén

Bár gyógyírt nem jelent a problémára, van egy bizonyos alvópóz, ami egy amerikai alvásgyógyász szerint sokat segíthet horkolás esetén. A szakember ugyanakkor arról is beszélt, hogy a horkolást nem szabad félvállról venni, hiszen egy komoly probléma fennállását jelezheti.

A horkolás azok közé a tünetek közé tartozik, amikre hajlamosak vagyunk csak úgy legyinteni. Bosszankodunk miatta, az igaz, de nem úgy tekintünk rá, mint valamire, ami akár egy kezelést igénylő egészségügyi probléma jele is lehet. Pedig, mint ahogy arra dr. Scott Kutscher alvásgyógyász, a Stanford Egyetem docense felhívta a figyelmet a The Healthy virtuális hasábjain, a horkolás nagy valószínűséggel alvási apnoéra utal.

alvási apnoe, horkolás
A hangos horkolás alvási apnoéra utalhat. Fotó: Getty Images

Az alvási apnoe olyan rendellenesség, amely alvás közben a légzés időnkénti leállását és újraindulását okozza – ez egyebek mellett hangos horkolással jár. A leggyakoribb forma az obstruktív alvási apnoe, amely a torokizmok ellazulásakor következik be. Dr. Kutscher kiemelte: ha az alvási apnoe kezeletlenül marad, az hosszú távon rendkívül károsan befolyásolhatja az egészségünket, hiszen növeli a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Korábbi tanulmányokból egyébként kiderült az is, hogy az alvási apnoét más egészségügyi problémákkal is kapcsolatba lehet hozni, így például az elhízással, a szorongással és a depresszióval.

„A horkolás a felső légutak összeomlását, összeesését jelzi, amit ’apnoénak’ nevezünk. Ha ez többször is előfordul az éjszaka folyamán, az csökkentheti az oxigénszintet, ami alvás közbeni ébredéseket okozhat. Ez fáradtsághoz, nyugtalan alváshoz, napközbeni álmossághoz vezethet, emellett megnehezítheti a koncentrálást és ingerlékenységet is okozhat” – magyarázza dr. Kutscher, hozzátéve: a többség hajlamos arra, hogy vagy egyáltalán nem fordul orvoshoz a horkolása miatt, vagy nagyon sokáig vár vele, ez azonban nagyon veszélyes magatartás. „Ha bizonyos tapasztalataink azt sugallják, hogy esetleg érintettek lehetünk, vagy ha korábban már mondták nekünk, hogy horkolunk, mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat” – int Kutscher doktor.

A legjobb alvópóz

Az alvási apnoe kezelésére számos módszer létezik. A leggyakrabban az úgynevezett pozitív nyomású légsínterápiát (continuous positive airway pressure, rövidített nevén CPAP) alkalmazzák. Ennek lényege, hogy a garatot az alvás során enyhe pozitív nyomással tartják tágan. Ezt a pozitív nyomást egy készülék szolgáltatja, amelyet a beteg az éjjeliszekrényén tart, onnan csatlakoztatja egy csövön, illetve egy maszkon keresztül az arcához. Az orrjáratok tisztítása ugyancsak segíthet dr. Kutscher szerint, ehhez a többi között szteroidos vagy sóoldatos orrspray alkalmazása ajánlott.

Az érintetteknek érdemes figyelniük arra is, milyen pózban alszanak. Az alvásgyógyász azt mondja, kifejezetten jótékonyan hat a horkolásra, ha az oldalukon fekszenek, a háton alvást ugyanakkor kerüljék, ilyenkor ugyanis a gravitáció lefelé nyomja és elzárja a légutakat. Ahogy sok más esetben, úgy alvási apnoe fennállásakor is hasznos, ha a minél jobb alvásminőség biztosítására törekszünk. Igyekezzünk mindig ugyanabban az időben kelni és feküdni, legyen teljes sötétség a hálószobában, és lefekvés előtt néhány órával már ne mobilozzunk, számítógépezzünk, tévézzünk. Mindezek támogatják a szervezet cirkadián ritmusának megfelelő működését, és pihentetőbb alvást eredményeznek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +23 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható. Záporok, zivatarok szórványosan előfordulhatnak: főleg a Dunántúl keleti felén, a középső országrészben, valamint az Északi-középhegység, Észak-Alföld tágabb térségében számíthatunk rájuk. A zivatarokhoz elsősorban viharos széllökés és felhőszakadás társulhat, egy-egy hevesebb cella is lehet. A déli, délkeleti, a Dunántúl északnyugati részén az északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. Késő este 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. Zivatarok, felhőszakadás, fülledt levegő, 42 fok és extrém UV sugárzás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra