Torokfájás: amikor a gyereket azonnal orvoshoz kell vinni

A torokfájás - a vírusos megfázás egyik jellegzetes tünete - életkortól függően viszonylag gyakori probléma, ám többnyire nincs miért aggódni miatta, mert pár nap alatt enyhül, majd teljesen elmúlik. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor azonnal orvoshoz kell fordulni vele.

Kisgyerekes szülők pontosan tudják, hogy a torokfájás jön-megy, és a szezonális vírusos megfázás tüneteként - meg évszaktól függetlenül egy-egy vírusfertőzésnek köszönhetően - gyakori vendég. Lehet bakteriális eredetűfertőzésjele is - ilyenkor a gyógyuláshoz orvos által felírt antibiotikum szükséges -, de okozhatja szezonális allergia, vagy akár reflux is.

torokfájás
A torokfájás gyakori probléma, de nem szabad elbagatellizálni. Fotó: Getty Images

Ám az is előfordulhat, hogy a torokfájás hátterében egész más probléma áll. A Harvard Health Publishing azokat a tüneteket szedte össze, amelyek komolyabb problémára utalhatnak, és amelyek azonnali, szakszerű ellátás nélkül akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek. Ezek a következők:

A fájó, viszkető, gyulladt, irritált torok sok kellemetlenséget tud okozni. A legjobb, amit tehetünk, hogy azonnal kezelni kezdjük a tüneteket, hogy ne romoljon tovább a helyzet.

  • Amikor a gyermek légzési nehézségekkel küzd. Torokfájást ugyanis a légutak duzzanata vagy elzáródása is okozhat.
  • Amikor nyelési nehézségek jelentkeznek, különösen, ha nyáladzik is. Ez is utalhat a légutak duzzanatára, esetleg elzáródására.
  • Amikor a torokfájás csillapíthatatlan, magas lázzal jár (39 Celsius-fok már annak számít), amit sem a paracetamol, sem az ibuprofen hatóanyagú lázcsillapító készítményekkel nem sikerül levinni, esetleg a szokatlan álmosság lép fel, ezek ugyanis súlyos fertőzésre is utalhatnak.
  • Amikor a torokfájást csillapíthatatlan, erős fájdalmak kísérik.

Ha a gyermeknél ezen tünetek bármelyike torokfájással kombinálva jelentkezik, érdemes azonnal orvosi segítséget kérni.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)