Testmozgás, amivel jót teszünk a szívünknek

Sokan úgy gondolják, hogy a munkahelyükön végzett fizikai aktivitás elég ahhoz, hogy meglegyen az egészségük megőrzéséhez szükséges napi testmozgásuk. Ez azonban egy új kutatás szerint nem teljesen így van.

Bár a testmozgás testi és lelki és egészségünkre gyakorolt pozitív hatásával sok olyan tanulmány foglalkozott már, amelyekből egytől egyig az derül ki, hogy gyakorlatilag a fizikai aktivitás bármely formája jótékonyan hathat szervezetünk működésére, egy új tanulmány szerzői azonban meglepő eredményre jutottak. Eredményeik szerint amíg a szabadidőnkben végzett testmozgás hatásosan segíti elő szív- és érrendszerünk egészségének megőrzését, addig a munkánk során kötelezően végzett fizikai aktivitás nem - írja a Harvard Health Publishing .

testmozgással egészségünk megőrzéséért
A lelkesen végzett, kedvünkre való testmozgás minden szempontból előnyös. Fotó: Getty Images

Egy igen alapos kutatás eredményei

A széles körű és hosszan elhúzódó vizsgálatban több mint 104 ezer Koppenhágában élő férfi és nő vett részt, akik a szabadidős és a munkával kapcsolatos fizikai aktivitásukat alacsony, közepes, magas vagy nagyon magas szintűnek értékelték. Állapotukat átlagosan tíz évig követték nyomon. A kapott adatokból a kutatók megállapították, hogy minél több szabadidős tevékenységről számolt be valaki, annál kisebb volt nála a szívroham vagy a stroke kialakulásának kockázata. Ezzel szemben azok, akiknek fizikai aktivitása főképp a munkahelyükön elvégzett feladatokra korlátozódott, nagyobb valószínűséggel szembesültek az említett a szív- és érrendszeri problémákkal.

A szívbetegeket régen kifejezetten eltiltották a mozgástól, az utóbbi évtizedekben végzett kutatások azonban sorra igazolták azt a tényt, hogy a rendszeres testmozgás a már kialakult szívbetegségre is jó hatással van. De vajon hogyan fogjon bele a mozgásba, aki szívproblémákkal él? Részletek!

Ezek az megállapítások azután is megállták a helyüket, hogy a kutatók olyan egyéni tényezőket is figyelembe vettek, mint az egészségi állapot (például a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint), az életmódbeli szokások, valamint a résztvevők társadalmi-gazdasági helyzete, amely befolyásolhatta volna az eredményeket.

Hogy ez mégsem történt meg, arra a vizsgálatot végzők szerint az az egyik lehetséges magyarázat, hogy a szabadidőnkben végzett, önként választott testmozgáshoz képest a munkahelyünkön végzett fizikai tevékenységek - a legtöbb embernél - nem emelik meg eléggé a pulzusszámot ahhoz, hogy javuljon az erőnlét.

A tudatos és rendszeres testmozgásnak a fentieken kívül számos egyéb egészségügyi előnye van. Csökkenthető vele a magas vérnyomás, illetve megelőzhető a hipertónia kialakulása, segít vércukorszintünk szinten tartásában, hozzájárul az ideális testsúly megtartásához, továbbá diétával és egészséges táplálkozással kombinálva a kontrollált fogyáshoz. Testmozgással levezethetjük a felgyülemlett stresszt, és biztosíthatjuk, hogy éjszakai alvásunk nyugodt és pihentető legyen.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők összeesnek, a nyugat felől érező frontális felhőzet pedig fokozatosan szétesik. Néhol nem zárható ki gyenge eső, zápor. A délnyugatira, délire forduló szél mérséklődik. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra