Nekik árt leginkább a rossz levegő

Nem a tüdő-, hanem a szív- és érrendszeri betegek szenvedhetnek a leginkább a légszennyezés miatt - hívta fel a figyelmet Losonczy György, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának munkatársa.

Ahogy már korábban megírtuk, a napokban többfelé nőtt a légszennyezettség az országban. Ennek következtében egyes települések levegőjét veszélyesnek, egészségtelennek vagy kifogásoltnak minősítették, Budapesten pedig életbe lépett a szmogriadó tájékoztatási fokozata.

szmog, rossz levegő, légszennyezés, légszennyezettség, tüdőbetegek, szívbetegek, szív- és érrendszeri betegségek, szálló por
szmog, rossz levegő, légszennyezés, légszennyezettség, tüdőbetegek, szívbetegek, szív- és érrendszeri betegségek, szálló por

Nagy bajt okozhat a szálló por

A nagy mértékű légszennyezettség azért veszélyes, mert a levegőben lévő szálló por a tüdőn keresztül bejut a vérbe is és gyulladásos folyamatokat indít el. Ez a gyulladásos folyamat minden szervet érint, az érrendszer belső szövetének sejtjeiben pedig sérülést okoz. Ez magas vérnyomással, anyagcserezavarokkal és a meglévő érelmeszesedések súlyosbodásával járhat - magyarázta a szakember. A rossz levegő ráadásul a tüdő nyálkahártyáját is károsítja, és elsősorban a krónikus tüdőbetegeknél okoz gyulladást.

Százezrek haltak meg a rossz levegőtől - a részletekért kattintson ide!

A légszennyezés szervezetre gyakorolt rossz hatásai, illetve a gyulladásos megbetegedések ellen leginkább a rendszeres testmozgással lehet védekezni. Az érintett települések lakóinak azonban azt tanácsolja a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hogy ne tartózkodjanak hosszabb ideig, illetve ne végezzenek aktív fizikai tevékenységet a szabadban. Az egészségtelen levegő főként a gyermekekre, az idősekre és a krónikus betegségben szenvedőkre jelent veszélyt. A légszennyezettség köhögést, légúti irritációt és nehézlégzést idézhet elő.

A korábbi tájékoztatás szerint a kisméretű aeroszol részecskék (PM10) elsődleges forrása a helytelen lakossági tüzelés, de a jelenlegi időjárás is hozzájárul a levegőminőség kedvezőtlen alakulásához. A meteorológiai előrejelzés alapján nem várható javulás a következő napokban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés