Kilenc évvel a stroke után evett először önállóan

Egy forradalmi, ám egyelőre csak két emberen tesztelt technológia új távlatokat nyithat meg a stroke-os betegek gyógyításában, életkörülményeik javításában.

A stroke (agyi érkatasztrófa) utáni felépülés egyeseknél éveket vehet igénybe, de a betegek egy része az intenzív mozgásszervi rehabilitáció ellenére sem jön teljesen rendbe: a fizikai korlátozottság, a mozgásteljesítmény csökkenése mellé pszichés problémák is társulhatnak, megfosztva a túlélőket a független élet lehetőségétől.

Amerikai kutatók azonban felfedeztek egy olyan technológiát, ami a jövőben számos, stroke-on átesett betegnek adhat reményt. Közéjük tartozik a Pittsburghben élő Heather Rendulic is, aki kilenc éve esett át agyi érkatasztrófán. Amint arról a BBC Online is beszámolt, a fiatal nő az új technológia segítségével betegsége óta először volt képes arra, hogy egyedül vágjon fel és egyen meg egy szelet steaket. 

agyi érkatasztrófa, stroke
A stroke utáni felépülés hosszú és gyötrelmes folyamat lehet. Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images

A Pittsburghi Egyetem munkatársai régóta kutatják, mely stroke-os betegeken segíthet a gerincvelő elektromos stimulálása, ami részlegesen helyreállítja a kar és a kéz mozgásirányítási képességét. A módszert eddig két emberen tesztelték - sikerrel. 

Mivel a stroke akadályozza az agy zavartalan vérellátását, átmeneti vagy tartós agyi keringészavart okozva, károsítva az agyban lévő idegsejtek működését, a túlélőknél gyakran hosszú távú egészségügyi problémák alakulnak ki, lehetetlenné téve a teljes felépülést, és bizonyos testrészek újbóli mozgatását. 

Heather története

A húszas évei elején járó Heather Rendulicnál a stroke-nak voltak előzményei: a fiatal lány agyában érdaganatot diagnosztizálták, ami többször is bevérzett. Egy reggel arra ébredt, hogy nem tudja mozgatni a teste bal oldalát. Noha az intenzív rehabilitációnak köszönhetően megtanult újra járni, bal karját és kezét többé nem tudta mozgatni. Még a legegyszerűbb feladatok elvégzése, például a cipő felvétele is igazi kihívást jelentett számára.

Mivel állapota alkalmassá tette rá, az orvosok a gerincvelőt stimuláló elektródákat ültettek a nyakába. A Heather agyából érkező elektromos impulzusok önmagukban túl gyengék voltak ahhoz, hogy aktiválják a kar- és kézmozdulatokat irányító idegeket, ezért maradt béna a bal karja és kézfeje. Az elektromos stimulálás hatására azonban az idegek “életre keltek”, és Heather kilenc év után először tudta kinyitni és becsukni a kézfejét.

Kiket veszélyeztet a második stroke?                                        Tízszer magasabb egy újbóli stroke kockázata azoknál, akik korábban átestek már agyi érkatasztrófán. A probléma korai felismerésével, megfelelő terápiával és gyakori ellenőrzéssel sokat tehetünk a betegség kedvezőbb kimeneteléért, a jobb életminőség eléréséért és a másodlagos stroke megelőzéséért.                                                           

Az új technológiát bemutató tanulmány a Nature Medicine című folyóiratban jelent meg. A kísérlet egy hónapig tartott, ezután eltávolították az elektródákat Heather és a másik beteg testéből, így a jótékony hatású stimuláció megszűnt. A szakemberek szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, kik számára lehetne ideális az ilyen jellegű – egyelőre csak klinikai körülmények között tesztelt – sebészeti implantátumok használata. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: