Hogy mérjük meg a pulzust?

A pulzus, vagyis a szívverés rendszeres vizsgálata nagyon fontos, hiszen ez az érték képet adhat az általános egészségi állapotunkról, de akut, és a mélyben meghúzódó, krónikus panaszokról is képet adhat. A pulzus értékét ugyanis rendkívül sok dolog befolyásolhatja.

A pulzus azt az értéket jelöli, ahányszor a szív egy adott időszak (általában egy perc) alatt összehúzódik, és ezzel áramoltatja a vért, fenntartja a keringést. Ezzel az áramoltatással az oxigénben és tápanyagokban gazdag vér a legvékonyabb vérerekbe, kapillárisokba, onnan pedig a sejtjeinkhez jut, míg a széndioxid és a különböző salakanyagok pedig bizonyos szerveken, például a tüdőn vagy a vesén keresztül kikerülhetnek a szervezetünkből. Mivel a vérünk mennyisége többé-kevésbé állandó, ezért ha a sejtjeinknek valami miatt több oxigénre van szüksége (például azért, mert fokozott fizikai megterhelésnek vagyunk kitéve), akkor a pulzus gyorsul, így több vért tud áramoltatni a szív.

Hogyan mérhető a pulzusszám?

Magas pulzus: milyen bajt jelez? Mi okozhatja a pulzusszám megnövekedését, és hogyan lehet kezelni? Ha többet szeretne megtudni, kattintson ! A normális szívverés egyénenként eltérő, és sok különböző tényező befolyásolhatja, a pihentségi állapotunktól, a szedett gyógyszereken keresztül az akut vagy krónikus betegségekig. A pulzus rendszeres mérése, ellenőrzése képet adhat az egészségi állapotunkról.

Ne a hüvelykujjal mérjünk

A pulzust általában minden orvosi vizsgálatnál ellenőrzik, gyakran a vérnyomással együttesen. A pulzus mérése tulajdonképpen a test bármely olyan pontján megtörténhet, ahol az artériák a bőr és a kötőszövetek alatt kitapinthatóak úgy, hogy azokra a két ujjunkkal enyhe nyomást gyakorlunk. Megkönnyítheti ezt, ha a véreret valamilyen keményebb felülethez, csonthoz tudjuk hozzányomni. A hüvelykujjat nem javasolt pulzusméréshez használni, különösen ha más pulzusára vagyunk kíváncsiak, mert ott a saját pulzus is erőteljesebben érzékelhető.

A pulzusunkat magunknak is könnyen megmérhetjük

A pulzusunkat magunknak is könnyen megmérhetjük A pulzus manuális, kézzel történő ellenőrzése történhet a csukló belső felén, a nyak oldalán (az állkapocs alatt), a könyökhajlatban, a lágyékban, a térdhajlatban, a hasnál, a halántéknál egyaránt. A pulzus gépi mérése természetesen sokkal pontosabb értékeket ad. Ezt úgynevezett elektrokardiográf (EKG) készülék segítségével végzik, mely a szív elektromos aktivitását figyeli és rögzíti. Az úgynevezett pulzuskontrollált edzést végző sportolók mellkasra helyezhető eszköze is hasonló elven alapul.

Így mérjük a saját pulzust

Hogyan mérhetjük meg a saját pulzusunkat, ha épp nem áll rendelkezésünkre megfelelő készülék? Helyezzük két ujjunkat a csuklónk belső felére vagy a nyak oldalára, az állkapocs alá, és enyhén nyomjuk rá, míg meg nem érezzük az egyenletes "dobolást", majd kezdjük el ezt számolni. Ügyeljünk arra, hogy a nyomás ne legyen túl erős! Ha másnál szeretnénk ellenőrizni a pulzust, a legegyszerűbben a csuklón tudjuk azt megtenni. Kérjük meg a másikat, hogy üljön (hátratámaszkodva, a lábait a talajon pihentetve) vagy feküdjön le.

A karját nyújtsa ki felénk tenyérrel felfelé (vagy óvatosan húzzuk magunk felé a karját), így tökéletesen ki tudjuk tapintani a csuklón az artériát . A pulzusunkat nem kell egy egész percen keresztül számolni, megfelelő az is, ha fél percig számoljuk a szívverésünket, majd a kapott számot megduplázzuk (de ugyanolyan jól működik, ha húsz másodpercig számolunk, majd megszorozzuk hárommal).

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)