Éveket nyerhetnének a szívbeteg dohányosok

Akár öt egészséges évvel több ideig élhetnének azok a szívbeteg dohányosok, akik megtesznek egy egyszerűnek tűnő dolgot.

Miért nehéz abbahagyni a dohányzást? A dohányzás káros az egészségre, a dohányosok korábban halnak - a banális állítás súlytalansága ellenére fontos információkat tartalmaz a dohányzás orvosi megítéléséről, mely mögött hosszú évek tudományos kutatásai állnak. Talán az is közismert, hogy a dohányzás és valamely súlyos betegség - például egy szívbetegség - együttese hamarabb hozhatja el az életvéget a dohányzók, mint a nem dohányzók körében. Egy új kutatás annyiban egészíti ki az eddig ismert képet, hogy bizonyította: a dohányzásról való leszokás előnyei még annál is nagyobbak a szívbetegségben szenvedőknél, mint azt eddig gondoltuk.

dsada
A szívbeteg dohányosoknak erősen ajánlott a dohányzásról való leszokás. Fotó: Getty Images

Az Amszterdami Egyetem kardiológiai kutatócsoportja olyan dohányosokra összpontosított , akik szívrohamon estek át, valamilyen szívműtétjük volt, illetve jelenleg is szívgyógyszert szednek. Azért őket vizsgálták, mert ebben a csoportban különösen nagy az újabb szívroham vagy szélütés kockázata. A kutatók azt találták, hogy a szívbetegségben szenvedők átlagosan öt egészséges évet nyerhetnek a dohányzás abbahagyásával.

A kísérletben majdnem 1 ezer, 60 év átlagéletkorú beteg adatait használták fel, akiknek 23 százaléka nő volt, illetve a szívrohamuk óta eltelt idő átlaga 1,2 év volt. A kutatók azt is vizsgálták, hogy dohányzás nélkül, de gyógyszeres kezeléssel (bempedoinsav, PCSK9-gátlók, kolhicin) mennyi egészséges évet nyernek a szívbetegek. A kutatók a SMART-REACH nevű modellt használták, hogy megbecsüljék az egészséges, azaz szívroham nélküli évek számát, ha a betegek leszoknának a dohányzásról. Azt állapították meg, hogy a dohányzásról való leszokás 4,81 eseménymentes évet eredményezett, míg a gyógyszeres kezelés együttesen 4,83 eseménymentes évet. Vagyis a dohányzásról való leszokás ugyanolyan hatásosnak tűnik, mint az újabb szívinfarktust megelőző gyógyszerek szedése.

"Eddig is tudtuk, hogy a dohányzás felelős az elkerülhető halálozások 50 százalékáért, amelynek fele a szív- és érrendszeri betegségekre vezethető vissza. Most minden kétséget kizáróan bebizonyítottuk, hogy a dohányzásról való leszokás a szívbetegek számára a legfontosabb feladat, amelyen az életük múlhat" - mondta Dr. Van Trier a kísérlet vezetője.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)