Ha ezt a 8 dolgot betartod, 15 egészséges évet nyerhetsz

Akik szívbarát életmódot folytatnak, akár 15-tel is több egészséges évet élhetnek azoknál, mint akik nem figyelnek eléggé oda szívük egészségére.

A szív- és érrendszer egészségének hivatalos mérőszámaihoz nyolc tényezőt sorolnak: a vérnyomás, a koleszterin- és vércukorszint, valamint a testtömegindex szinten tartása mellett fontos még az aktív és passzív dohányzás mellőzése, a fizikai aktivitás, az egészséges táplálkozás, illetve már a megfelelő mennyiségű és minőségű alvást is ide soroljuk – hívja fel a figyelmet a Science Daily. 

életmód, krónikus betegség, szívbetegség, egészséges táplálkozás, testmozgás, BMI
A megfelelő életmód elengedhetetlen a krónikus betegségek megelőzéséhez. Fotó: Getty Images

Ne betegen élj sokáig!

A New Orleans-i Tulane Egyetem legfrissebb kutatási eredményei rávilágítanak, hogy a különböző életszakaszokban mennyire fontos odafigyelni a szív- és érrendszer egészségére. "A legfontosabb nyolc betartandó feltétel valóban segít megragadni, amire mindenki vágyik, vagyis megtalálni a fiatalság forrását. Igen, fontos sokáig élni, de ami még fontosabb: egészségesen élni, és valóban élvezni az életet, betegségek nélkül" – emelte ki Donald M. Lloyd-Jones, az Amerikai Szív Társaság (AHA) korábbi elnöke. Felhívta a figyelmet: ha betartjuk ezt a nyolc feltételt, nagyobb esélyt adunk magunknak a szív- és érrendszeri betegségektől, cukorbetegségtől, rákos megbetegedéstől és demenciától mentes hosszú életre.

Egy korábbi kutatás eredményei arra is rávilágítottak, hogy azoknál a nőknél a legalacsonyabb a szívroham, illetve a stroke kockázata, akik délelőttre időzítették a testmozgást. Bár a negyvenes-ötvenes éveikben járó nők többsége életkörülményeiből adódóan nem tud délelőttönként edzeni, azt tanácsolják, hogy mindenki legyen annyira aktív a nap első felében, amennyire csak tud. Aki sportolni jár, válasszon reggeli időpontot, vagy menjen gyalog, illetve ha megteheti, biciklivel a munkába. Az ülőmunkát végzők pedig jól teszik, ha kávészünetek helyett inkább egy-egy testmozgásszünetet tartanak az irodában. 

Akár 15 egészséges évet is nyerhetünk

Amikor a kutatók összehasonlították a várható élettartamot és a betegségmentes éveket a vizsgált csoportok között, azt találták, hogy az ideális szív- és érrendszeri egészséget elért férfiak és nők esetében lényegesen jobbak az életkilátások, ráadásul hosszabb ideig éltek krónikus betegségek nélkül. Az ideális szív- és érrendszeri egészséggel rendelkező férfiak esetében a várható teljes élettartam közel 76 százalékát, a nők esetében pedig több mint 83 százalékát tette ki a betegségmentes élettartam. Ezzel szemben a rossz szív- és érrendszeri egészséggel rendelkező férfiak esetében csupán 64,9, a nőknél pedig mindössze 69,4 százaléknyi volt életük egészséges időszaka – derült ki a New Orleans-i Tulane Egyetem Közegészségügyi és Trópusi Orvostudományi Kara epidemiológiai tanszékének kutatásából.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: