Betegségek, amelyeket a magnézium- és káliumhiány okozhat

A két legfontosabb elektrolitunk a magnézium és a kálium, amelyek egymással összhangban látják el létfontosságú feladataikat. Ehhez azonban gondoskodnunk kell arról, hogy elegendő mennyiségben álljanak szervezetünk rendelkezésére.

A testfolyadékainkban oldott formában jelen lévő ásványi anyagok (más néven elektrolitok) megfelelő mennyiségére kiemelt figyelmet kell fordítanunk, hiszen azok például az erőteljes izzadás során távoznak a szervezetből. Ha változatos étkezéssel, valamint kúraszerűen nem pótoljuk őket, akkor a szervezet elektrolitháztartása felborul, aminek súlyos egészségügyi következményei lehetnek. Különösen két ásványi anyag, a magnézium és a kálium tartós hiánya okozhat veszélyes panaszokat.

sportoló nő
Az erőteljes izzadás felboríthatja a szervezet elektrolitháztartását.Fotó: Getty Images

Krónikus fáradtság

A kálium és a magnézium egyaránt fontos szerepet játszanak a sejtek energiatermelő folyamataiban, ráadásul utóbbi szükséges ahhoz is, hogy a szervezet a glükózt energiává alakítsa. Épp ezért hiányukra többek között az állandó kimerültség hívja fel a figyelmet: ha egy kiadósalvásután is alig bírunk kikászálódni az ágyból, gyengének, erőtlennek érezzük magunkat és még a legkisebb feladatok elvégzése is komoly erőfeszítést igényel tőlünk, érdemes ellenőriztetni az ásványianyag-szintünket.

Szívizom-gyengeség, ritmuszavarok

Az izmok erejének elveszítését két nagyobb csoportba oszthatjuk - részletek itt.

A megfelelő izomműködés, valamint a normál szívritmus fenntartásának egyik záloga szintén a két ásványi anyag párosa. Hiányukban a fájdalmas izomgörcsök és a váratlan izomremegés mellett érezhető izomgyengeség alakul ki, ami elsősorban a szívünkre veszélyes. Minél alacsonyabb a szervezetben található magnézium és kálium szintje, annál magasabb a szívizomgyengeség, valamint a különféle szívritmuszavarok kockázata.

A magnézium emellett fokozza az érfalak rugalmasságát és a szívizom összehúzó képességét, ezzel összességében javítja a szívműködés hatásfokát. A kálium pedig a vérnyomás szabályozásában is fontos szerepet játszik, segít a normál tartományban tartani a vérnyomást - még a diagnosztizált hipertóniás betegek esetében is képes csökkenti a vérnyomásértékeket a megfelelő káliumpótlás.

Cukorbetegség

Ahogy már említettük, a magnézium egyik feladat a glükóz energiává alakítása, vagyis a szénhidrát-anyagcserénk működése is sérül, ha nem fogyasztunk eleget az ásványi anyagból. Több kutatás is igazolta már, hogy a megfelelő magnézium-ellátottság csökkenti azinzulinrezisztenciaés a 2-es típusú diabétesz kockázatát. A kálium a glükóz raktározásához szükséges, hiányában az inzulintermelés folyamata szenvedhet károkat.

Mi okozhatja a hiányt?

Az ásványi anyagok pótlása előtt mindig egyeztessünk kezelőorvosunkkal, mert a kálium és a magnézium túladagolása is káros lehet!

Kiegyensúlyozott táplálkozással a legtöbbször elegendő mennyiséget biztosíthatunk szervezetünk számára ezekből az ásványi anyagokból, ám előfordulhatnak olyan élethelyzetek és betegségek, amelyek időszerűen szükségessé tehetik a célzott pótlásukat. A túl szigorú diéta vagy a nagyon egyoldalú táplálkozás hosszú távon garantáltan hiánybetegségekhez vezet, de ezek a felszívódási és emésztési zavarok következtében is kialakulhatnak. Egy egyszerű hányással-hasmenéssel járó fertőzés, sőt a hosszú, izzasztó edzések is hamar kiüríthetik az ásványianyag-raktárainkat. Az egyéb betegségekre szedett gyógyszereinkre is érdemes gondolni, a vízhajtó hatású szerek miatt például a kálium a szokottnál gyorsabban ürülhet ki a szervezetből. A stresszesebb időszakokban pedig átmenetileg fokozódhat a szervezet magnéziumigénye.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)