Az irodai munka súlyos következménye

Egy új tanulmány szerint azoknál a 60 év alatti felnőtteknél, akik napjuk nagy részét ülve töltik, nagyobb a stroke kockázata, mint azoknál, akik több időt töltenek fizikai aktivitással.

Tájékoztató kampányt indít a Magyar Stroke Társaság, hogy érthetőbbé és könnyen felismerhetővé tegye a stroke tünetegyüttesét.

Azok körében, akik napi nyolc vagy több órát ülnek, illetve nem elég aktívak fizikailag, mintegy hétszer nagyobb volt a stroke kockázata, mint azoknál, akik négy óránál kevesebb időt töltenek ülőmunkával és legalább 10 percet mozognak naponta - derült ki egy, az Amerikai Szívgyógyász Szövetség Stroke című szaklapjában megjelent tanulmányból. A kutatók a kanadai közösségi egészségügyi felmérésben részt vevő 143 ezer felnőtt egészségügyi adatait elemezték. Átlagosan 9,4 éven át követték a 40 éves és annál idősebb résztvevőket, akiknek korábban nem volt stroke-juk.

Az ülőmunka hosszú távon fokozza a stroke kialakulása kockázatát is
Az ülőmunka hosszú távon fokozza a stroke kialakulása kockázatát is. Fotó: Getty Images

"Az ülőmunka feltételezhetően rontja a glükóz- és lipidanyagcserét, a véráramlást, valamint fokozza a gyulladás kialakulásának kockázatát a szervezetben. Ezek a változások idővel káros hatással lehetnek az erekre, növelve a szívroham és a stroke kockázatát" - magyarázta a tanulmány vezető szerzője Raed Joundi, a kanadai Ontario állambeli McMaster Egyetem kutatója. A vizsgálat résztvevői közül 2965 embernél alakult ki stroke, túlnyomó többségében iszkémiás stroke a vizsgálati időszak alatt. Ez a stroke leggyakoribb típusa, amely akkor következik be, ha az agyat vérrel ellátó artéria elzáródik. Ha a stroke-ot nem kezelik gyorsan, az agysejtek az adott területen oxigénhiány miatt elhalnak.

A stroke figyelmeztető jelei

Több jel is utalhat arra, hogy valaki stroke-ot kapott. A gyakori tünetek közé tartozik karok, lábak és arcizmok gyengesége, és különösen figyelmeztető, ha az érzés a test egyik oldalára korlátozódik. A beszéd elmosódása és a látás- vagy hallásproblémák is jelezhetnek stroke-ot, akárcsak az erős, más egészségi problémához nem kapcsolhatófejfájás- mondta el Kerry Stewart, a marylandi Johns Hopkins Orvosi Egyetem professzora, aki nem vett részt a vizsgálatban. A professzor szerint a fizikai aktivitás növelése, az ülőmunkával töltött idő csökkentése segíthet visszaszorítani a stroke kockázatát. Tanácsa szerint lehet azzal kezdeni, hogy az ember többet áll és kevesebbet ül, és például lépcsőzik a lift helyett.

Mi segíthet még a mozgáson túl?

Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség ajánlása alapján felnőtteknek hetente legalább 150 perc mérsékelt intenzitású fizikai aktivitást kellene végezniük. Joundi szerint ideális, ha ez a mozgás 10 percnél hosszabb időszakokban történik. "A tevékenységek akkor tekinthetők mérsékelt intenzitásúnak, ha eléggé megemelkedik a pulzusszám és megizzadunk, mint például egy gyors séta vagy kerékpározás során" - mondta.

Korábbi kutatások rámutattak, hogy tíz potenciálisan kivédhető kockázati tényező - köztük az alkoholfogyasztás - a stroke-ok kialakulásának 90 százalékával hozható összefüggésbe. Joundi szerint a stroke-ok 90 százaléka elméletileg elkerülhető lenne, ha ezeket a kockázati tényezőket mind kizárnánk. "A fizikai aktivitás növelése csak az egyik fontos összetevője a strokekockázat csökkentésének. Kardinális a megfelelő étrend, a dohányzásról való leszokás, valamint amagas vérnyomásés a cukorbetegség szűrése és kezelése is" - fejtette ki a kutató.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)