Ragasztásos visszérműtét: nyáron is elvégezhető

Ami nem csúnya és nem fáj, azzal sajnos a legtöbben nem foglalkoznak. Ilyen egyebek mellett a visszértágulat is, amely bár egész évben okozhat problémákat, főleg a nyári hónapokban generál kellemetlenségeket – mind egészségügyi, mind esztétikai oldalról. De mit lehet ilyenkor tenni?

Sokaknak csak a kánikulában jut eszükbe, hogy valamit kezdeni kellene a kacskaringós, kidudorodó ereikkel. Csakhogy a legtöbb visszérműtétet nem ajánlott nyáron elvégeztetni. Jó hír, hogy az újdonságnak számító ragasztásos visszérműtétnél azonban nincs ilyen megkötés – ismertette dr. Sepa György, a Trombózis-és Hematológiai Központ érsebésze.

A nyár a visszértágulatok szezonja is

A nyári meleg számtalan hatást gyakorol szervezetünkre – pozitívakat és negatívakat egyaránt. Bár a hangulatunkat és D-vitamin-ellátottságunkat jótékonyan befolyásolja a napfény, a vénás keringésre nem feltétlenül van jó hatással a kánikula. A magas nyári hőmérsékletet igencsak megszenvedik a visszértágulatokkal küzdők, ugyanis a nagy meleg a vénák további kitágulását okozza, fokozva ezzel a vér pangását, az ödémát, a nehézláb-érzést. Emellett sok beteg számol be ilyenkor fokozott bőrérzékenységről, viszketésről, kiütésekről is.

visszerek, visszér, visszértágulat, visszérműtét
A nyár nemcsak a strandolás, hanem a visszértágulatok szezonja is. Fotó: Getty Imaegs

Amikor meghibásodnak a vénabillentyűink

Vénáink úgynevezett billentyűkkel rendelkeznek, amelyek a vénás vér egyirányú áramlását biztosítják, illetve megakadályozzák a visszafolyását. Ha az alsó végtag szelepei megsérülnek és nem záródnak megfelelően, akkor megnő a nyomás a szívtől távolabbi érszakaszban, és emiatt ott a véna kitágul, kanyargóssá válik, és kialakul a visszértágulat. Ez gyakran fájdalmat, viszketést, nehézláb-érzést okoz. A hőség ezt súlyosbíthatja, mivel fokozza az ér tágulását.

Amikor kint kánikula van, a testünk mindent megtesz azért, hogy ezt ellensúlyozza és lehűtsön minket. Ezt úgy éri el, hogy kitágítja a vénákat, hogy a vér közelebb áramolhasson a bőr felszínéhez. Ezután verejtéket termel, hogy lehűtse a bőr felületét, ami hűvösen tartja a testet. Testünk emellett, hogy hűvösen tartson minket, több vért mozgósít a már kitágult vénákhoz is. Ez tovább növeli a vénában összegyűlő vér mennyiségét, ami még nagyobb ödémához és a vénaszelepek károsodásához vezet. A vénaszelepeknek – amelyek a gravitáció és a varikózus vénák miatt már eleve megerőltetés alatt állnak – még keményebben kell dolgozniuk, hogy megpróbálják a vért tovább áramoltatni. Ez végül túlterheli a vénákat, és tovább rontja a tüneteket.

A műtét, amely nyáron is elvégeztethető

A visszértágulatok egyik lehetséges megoldása a műtét. Ennek több típusa is van, ám a legtöbb hátránya, hogy nyáron nem ajánlott elvégeztetni, mivel műtét után kompressziós harisnyát kell viselni. Kivételt képez azonban a ragasztásos visszérműtét.

„A katétert a lágyéktól 3 centiméter magasságig vezetjük, és ettől visszafelé haladva ragasztót juttatunk a vénába. Enyhe nyomást gyakorlunk a területre, majd ezt követően a ragasztó megköt, és teljes hosszában elzárja az eret. A műtét hatására tágult oldalágak nagy része spontán visszahúzódik. Az esetlegesen visszamaradt oldalágakat a későbbiekben szkleroterápiával lehet kezelni” – magyarázta Sepa György. Mint mondta, az eljárás nagy előnye, hogy csak a szúrás helyét szükséges érzésteleníteni, ahol bevezetik a katétert. Nincs lábadozási idő és utógondozás sem, és akár már aznap sportolhat is a beavatkozáson átesett beteg. „Nem szükséges betegszabadságra menni, és még csak kompressziós harisnyát sem kell viselni, ami igencsak nagy pozitívum a nyári időszakban” – mutatott rá az érsebész.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: