A vörös húsok ennyire veszélyesek

Ellentétben más fajokkal, embereknél gyakran látszólag minden ok nélkül alakul ki érelmeszesedésből eredő szívroham vagy szélütés. Egy új kutatás szerint egy más szempontból előnyös génmutáció áll az ijesztő jelenség hátterében.

Brit kutatók úgy vélik, gyógymódot találtak az érelmeszesedésre - hamarosan elkezdődhetnek a klinikai kísérletek is ez ügyben. Részletek itt.

Érelmeszesedés esetén a verőerek falában eleinte kásaszerű, később megkeményedő lerakodások, plakkok képződnek, ezáltal csökken az erek rugalmassága és belső átmérője, valamint gyengül a különböző szervek vérellátása. Az ennek nyomán kialakuló szív- és érrendszeri megbetegedések tehetők felelőssé világszerte a halálesetek egyharmadáért. A kockázatnövelő tényezők között egyaránt megemlíthető a mozgáshiány, az idősebb életkor, a magas vérzsírszint, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás, a dohányzás és a vöröshús-fogyasztás. Ezzel együtt az esetek mintegy 15 százalékában úgy következik be a baj, hogy a felsorolt rizikófaktorok egyike sem jellemző az adott betegre.

Éppen ez a 15 százalékos arány okoz fejtörést a kutatóknak, mivel az állatvilágban kifejezetten ritkának számítanak a hasonló, váratlan elhalálozások. Az emberrel viszonylag közeli rokonságban lévő csimpánzok fogságban tartott egyedeinél például annak ellenére is csupán elvétve lépnek fel koronáriás megbetegedések, hogy hasonlóan hajlamosak a vérzsírpanaszokra, a magas vérnyomásra és az enyhe érelmeszesedésre. Húsevő emlősöknél sem jelentkezik a vörös húsok embereknél igen hangsúlyos kockázatnövelő hatása. Egy új tanulmány szerint a magyarázat a génjeinkben keresendő.

Újabb tanulmány igazolta a vörös húsok negatív hatásait a szív- és érrendszerre
Újabb tanulmány igazolta a vörös húsok negatív hatásait a szív- és érrendszerre. Fotó: iStock

A malária következménye

Ezen a ponton jön képbe némi biokémia. Az N-acetil neuraminsav, avagy Neu5GC egy egyszerű cukormolekula, amely a sejtek felszínén helyezkedik el. Pontosabban csak az egyéb állatfajok esetében, embernél ugyanis hiányzik az a gén, amely az említett molekula bioszintéziséhez szükséges enzim előállítását kódolja. Ezt a gént nevezzük CMAH-nak. Hozzávetőleg két-három millió évvel ezelőtt a CMAH gén deaktiválódott az evolúció során őseinknél. Egy elmélet szerint ennek az az oka, hogy a malária egy bizonyos formája éppen a Neu5GC molekulához kötődve fertőzi meg az emberszabásúakat. Hiányában az ember immár immunis ezekre a vírustörzsekre, csakhogy úgy tűnik, hatalmas árat fizettünk ezért.

Az új kutatás során kísérleti egerek szervezetében kikapcsolták a CMAH gént, megfosztva ezáltal az állatokat a Neu5GC molekulától. Összehasonlítva a kontrollcsoport egyedeivel, az érintett rágcsálóknál 1,9-szer, tehát 90 százalékkal magasabb volt az érelmeszesedés kialakulásának kockázata. Mi több, azoknál az egereknél, amelyeket vörös húsban gazdag étrenden tartottak, a rizikónövekedés még erőteljesebbnek, 2,4-szeresnek bizonyult. Ennek oka, hogy a vörös hús nagy mennyiségben tartalmaz Neu5Gc-t. Az immunrendszer azonnal megtámadta a génmódosított egerek szervezetébe jutó molekulát, ami gyulladásos folyamatot generált, azon keresztül pedig a szívbetegségek kockázatának emelkedését idézte elő.

Mit jelent mindez a gyakorlatban? Egyrészt a kutatás eredményei is alátámasztják, hogy a nagy mennyiségű vöröshús-fogyasztás igen veszélyes a kardiovaszkuláris megbetegedések szempontjából. Másrészt viszont az is kiolvasható az adatokból, hogy még a nem dohányzó vegetáriánusok szervezetében is ketyeg egy fajspecifikus genetikai időzített bomba. Ezzel együtt természetesen további kutatásokra lesz szükség a téma kapcsán a jövőben.

A tanulmány az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában ( PNAS ) jelent meg július 22-én.

Forrás: iflscience.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +19 °C

Gomolyfelhős, napos idő várható elszórtan záporral, zivatarral, utóbbiakat felhőszakadás, erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A Dunántúlon nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. Késő estére 21 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra