A véralvadásgátlót szedők legnagyobb félelme

A véralvadásgátló terápia életmentő lehet, hiszen segítségével megelőzhető a vérrögök kialakulása. A rosszul megválasztott/betartott kezelés azonban nagy veszélyeket is rejt - ilyen például a vérzésveszély.

Hogy milyen jelekre kell figyelni, és hogy miként lehet elkerülni, arra prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája adott választ.

Ezért okozhatnak vérzést a véralvadásgátlók

A véralvadásgátlók jelentősen "belenyúlnak" a véralvadási folyamatokba, és a vérzékenység irányába tolják el a véralvadás-vérzékenység egyensúlyát. (Ez azért történik, hogy a szervezet saját fibrinrög oldó képessége jobban érvényesülhessen ) Mivel ezen készítmények megnyújtják a alvadási időt, fennáll a vérzéses szövődmények kialakulásának esélye. Ez jelenthet kisebb és nagyobb vérzéseket is. Előfordulhat, hogy erősebb menstruációs vérzés , fogínyvérzés, a szemen kötőhártya-bevérzések stb. jelentkeznek, de súlyos esetben akár életveszélyes belső vérzések is felléphetnek.

Előfordulhat, hogy erősebb menstruációs vérzés
Előfordulhat erősebb menstruációs vérzés

Mely véralvadásgátló alkalmazása esetén nagyobb a rizikó?

"Sajnos az összes fajta véralvadásgátló magában hordozza a rizikót, akár kumarin, akár heparin, akár NOAC készítményeket használunk. Viszont tanulmányok szerint az új típusú véralvadásgátlók (NOAC) esetén némileg csökken a rizikó. Mint ismeretes, kumarin-típusú véralvadásgátlók dózisirányítását az INR nevű laboreredmény dirigálja, a Na-heparin adását az un. antivált partialis thromboplastin idő, míg vannak olyanok (mint pl. az LMWH-k), ahol közvetlenül kell mérni az un. farmakodinámiás hatást . Az "új" típusúak szedésnél ezt ritkán, indokolt esetben kell elvégezni" - mondja a szakember.

Ezekre a tünetekre figyeljen

  • erős menstruációs vérzés
  • vérszegénység, vashiány
  • fogínyvérzés pl. fogmosás során
  • nehezen elálló vérzések (pl. sérülés esetén)
  • a szem kötőhártyájának bevérzése
  • megmagyarázhatatlan kék-zöld foltok a bőrön, véraláfutások
  • vérvizelés
  • véres széklet

Hogyan lehet elkerülni a vérzéses szövődményeket?

Amennyiben régebbi típusú szert szedünk, nagyon fontos a rendszeres INR-vizsgálat, hiszen ezáltal képet lehet kapni a véralvadási folyamatok mértékéről. Az esetek többségében 2-3 közti érték az elérendő cél. Amennyiben ennél magasabb, úgy az egyensúly a vérzékenység irányába tolódott el, vagyis ekkor megnő a vérzéses szövődmények rizikója. Ekkor a kezelőorvos vagy más dózist javasol, illetve kideríti, mi is állhat a magas INR hátterében (pl. gyógyszerkölcsönhatás, illetve ha alacsony, akkor a megszokottnál több K-vitamin bevitele).

Vérszegénység: mit együnk? Részletekért kattintson !

"Megoldás jelenthet NOAC-készítményre való áttérés, ugyanis ekkor nincs szükség sem INR-ellenőrzésre, és nem kell gyógyszer-ételkölcsönhatástól sem tartani" - mondja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája. A másik, amire nagy figyelmet kell fordítani, hogy ha elfelejtünk bevenni egy tablettát, soha ne használjunk másnap dupla annyit, inkább maradjon ki egy szem.

Mit kell tenni, ha a vérzés bekövetkezett?

Ha központi idegrendszerben bekövetkezett vérzés gyanú jelei felmerülnek (beszédzavar, végtaggyengeség, bénulások, stb.), vagy ha emésztett vér ürül a széklettel (fekete a színe), vagy vérvizelés jelentkezik, akkor azonnal kórházi kezelés szükséges. Véraláfutások, bő menstruáció, fogínyvérzés esetén másnap jelentkezzünk a kezelőorvosunknál. Helyes, ha az aznap reggeli gyógyszerbevételt elhalasztjuk a sürgősséggel elvégezett laboratóriumi vizsgálatok eredményének megérkezéséig.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)