A trombózis meglepő jelei

A mélyvénás trombózis főbb jelei az adott végtag fájdalma, elszíneződése és bedagadása. Ezek a panaszok leginkább a lábaknál jelentkeznek, így sokan nem is gondolnak trombózisra, ha a karoknál vagy esetleg a koponyán belül fordulnak elő.

Pedig prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája szerint a felső végtagokban ugyanúgy kialakulhatnak életveszélyes vérrögök.

Halállal végződhet, ha nem kezelik időben

A mélyvénás trombózis akkor fordul elő, amikor a vérzékenység és a véralvadás egyensúlya valamilyen oknál fogva az utóbbi irányába tolódik el. A keletkezett vérrögök akadályozzák a véráramlás útját, ráadásul ha egy-egy darabkájuk leszakad és a vérkeringésbe kerül, könnyen a tüdőbe juthat, ahol embóliát okoz. Attól függően, hogy milyen károsodást szenved az illető, az állapot könnyen hirtelen halállal is végződhet. Éppen ezért fontos, hogy az emberek ismerjék a trombózis tüneteit, hiszen jelentkezésükkor életmentő lehet a probléma gyors felismerése és kezelése (sajnos olykor előfordul néma trombózis is, amelynek során nincs semmilyen panasz).

A trombózis akár életveszélyes állapotot is előidézhet, ráadásul a vérrögképződés kockázata még magasabb azoknál, akiknél korábban már fellépett a probléma. Ennek elkerülése érdekében életmódbeli változtatásokra van szükség, és a nyári időszakban is több dologra kiemelt figyelmet kell fordítani. Kattintson!

A trombózis tünetei:

  • a végtag livid elszíneződése
  • ödéma
  • fájdalom
  • meleg tapintás

Karban is kialakulhatnak vérrögök

Bár a mélyvénás trombózis inkább a lábakat érinti, ha a karjában tapasztalja a fent említett tüneteket, akkor se dőljön hátra, ugyanis a felső végtagokban is kialakulhatnak vérrögök! Prof. Blaskó György szerint bár ez ritkább, nem kizárt, hogy szokatlan helyeken keletkezik thrombus. A szokatlan, ritka helyeken előforduló trombózisok főleg az úgynevezett trombofiliásoknál (öröklött véralvadási zavarok a véralvadást gátló mechanizmusokban) fordul elő. Ilyenek röviden az úgynevezett V faktor Leiden mutáció, a prothrombin gén mutáció, továbbá az antithrombin, a Protein C, a Protein S alacsony szintje, és még pár ritkább eltérés.

Fáj, elszíneződik és dagad a karja? Trombózist jelezhet!
Fáj, elszíneződik és dagad a karja? Trombózist jelezhet!

"Amennyiben a karban lép fel mélyvénás trombózis, úgy mindenképp érdemes laborvizsgálatokat végezni trombofília irányában, hiszen általában genetikai hajlam esetén fordul elő a felső végtagokban vérrögösödés" - mondja a szakértő, aki hozzátette, hogy a szűrést abban az esetben is célszerű elvégeztetni, ha az illető családjában előfordult már trombózis akár a lábban, akár máshol.

Ugyanolyan terápiát igényel

A kezelés szempontjából mindegy, hogy a karban, a lábban, esetleg máshol alakult ki vérrög, hiszen első lépésben a kórházban történő akut terápia a legfontosabb, majd később az újabb trombózis profilaxisa. A PTS (poszttrombotikus szindróma) megelőzése a cél. Hogy milyen kezelési módot kell alkalmazni, egyén- és esetfüggő, ezt ugyanis befolyásolja többek között a beteg trombofíliájának fajtája és súlyossága, továbbá hogy milyen egyéb betegségei vannak, valamint életkora, testtömege, esetleges immobilitása, egyéb betegségei, és hogy volt-e korábban trombózisa, és ha igen, mikor.

Ezeket figyelembe véve szakember által meghatározott ideig véralvadásgátló terápia szükséges, valamint fontos az előirányzott életmód betartása is, amely a túlsúly leadását, a leszokást a dohányzásról és a rendszeres mozgást foglalja magában. Továbbá bizonyos ideig a felső végtagra való kompressziós karharisnya viselése szükséges.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)