A szívbetegség új előfutárát fedezték fel

Összefügghet a krónikus vesebetegség és a szívelégtelenség - állapították meg 352 beteg hosszútávú vizsgálata után amerikai kutatók. Állítják: a koszorúér mikrovaszkuláris diszfunkciója a későbbi szívbetegségek, a szívelégtelenség és az azokból fakadó halál megbízható előfutára.

A krónikus vesebetegségben szenvedő embereknél nagyobb a szívbetegség és az amiatti halál kockázata, ám ezt sokszor semmi sem jelzi előre. Most először sikerült azonban élő emberek szervezetében olyan patológiai elváltozást azonosítani az amerikai Birmingham-i Alabama Egyetemen a dr. Navkaranbir Bajaj által vezetett kutatócsoportnak, ami bizonyíthatja az összefüggést a vesebetegség és a progresszív szívbetegségek között.

A dohányosoknál nagyobb eséllyel alakul ki elégtelen veseműködés, főképp, mert a dohányzás miatt a vesék erei is jobban meszesednek. Azelhízásugyancsak rizikótényező: nemcsak a szívet terheli, hanem a vesére is nagyobb terhet ró. Tudjon meg még többet a krónikus vesebetegségről ide kattintva.

Ennek a felfedezésnek a betegségek kezelésében is fontos hatása lehet, ami főképp azért jelentős, mert az Egyesült Államok lakosságának 14 százaléka szenved krónikus vesebetegségben. Magyarországon e számot különböző becslések 700 ezer és akár 1 millió közé teszik, mivel a krónikus vesebetegség szinte tünetmentes, csak kimondottan erre irányuló szűrővizsgálatokkal fedezhető fel korai stádiumában, ezért is hívják csendes járványnak, az évről évre egyre több embert érintő kórt.

"Jelenleg az egyetemem más kutatóival közösen azon dolgozunk, hogy kiderítsük mely gyógykezelések segíthetnek ezeknek a betegeknek" - mondta Bajaj. A patológiás elváltozás, amire figyelni kell, Bajaj és a Harvard kutatói szerint, az úgy nevezett koszorúér-mikrovaszkuláris diszfunkció (CMD - coronary microvascular dysfunction). A CMD a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szívizom oxigén- és tápanyagellátásáért felelős mikroerekben csökken a véráramlás.

vesebetegség, szívelégtelenség
A vesebetegeknél nagyobb a kockázata a szívelégtelenség kialakulásának. Fotó: Getty Images

A beteg szívből "eltűnik" a mikroérhálózat

A boncolások során vizsgált egészséges szívekben ezek az erek sűrű finom hálóként szövik át a szívizomszövetet. Ezzel ellentétben a beteg szív ennek a hálózatnak a nagy részét elveszíti. Az élő betegek esetében a szívizmot behálózó mikroerek véráramlása nem megjeleníthető, a vizsgálatok csak a nagyobb, külső koszorúerek véráramlását tudják mutatni. Bajajnak és kollégáinak tehát szükségük volt egy közvetett módszerre a CMD kiderítéséhez. Ahhoz, hogy kiderítsék, milyen a szívizom mikroérhálózatának állapota, Bajaj és munkatársai pozitronemissziós tomográf (PET) segítségével mérték az úgynevezett koszorúér-áramlási rezervet (CFR). A CFR megadható a koszorúerek véráramlásának maximális és nyugalmi értékeinek hányadosaként, fontos funkcionális paramétere a koszorúér keringésnek, s utal a mikrokeringés állapotára is.

A CMD előre jelezte a bajt

Egy hosszú távú vizsgálatban 352 krónikus vesebetegségben szenvedő, ám a vizsgálatok alapján egészséges szívű beteget figyeltek meg. A kutatók mérték a páceinsek CFR értékeit, s emellett szívultrahanggal figyelték a klinikailag nem észlelhető szívrendellenességre utaló elváltozások megjelenését. Átlag 4 évig követték a betegek állapotát, s figyelték a szívproblémák kialakulására utaló jeleket. Összesen 108 páciensnél fordultak elő ilyen súlyos események, beleértve a szívhalált és a szívinfarktus vagy egyéb szívelégtelenség miatti kórházi kezeléseket.

A kutatók felfedezték, hogy a koszorúér-mikrovaszkuláris diszfunkció (CMD) előrejelezte a szív bal kamrájának rendellenes működését és jelenős jóslótényezője volt a súlyos szív-érrendszeri betegségek megjelenésének.

Ezek után egy új statisztikai modell segítségével elemezték a károsodott vesefunkció és a szívbetegségek közötti kapcsolatot. Az eredmények szerint a CMD a felelős a bal kamra diasztolés diszfunkciójának 19-24 százalékáért, a bal kamra szisztolés rendellenességek 19-42 százalékért, valamint a súlyos kardiovaszkuláris események 32 százalékáért.

Ez egy új felfedezés

Ezek igen fontos összefüggések, melyek bizonyítékul szolgálnak arra vonatkozóan, hogy a súlyos mikovaszkuláris diszfunkció kialakulása előre jelezheti a szív bal kamrájának patológiás elváltozásait, amik növelik a szívelégtelenség és szívhalál kockázatát krónikus vesebetegeknél - állapítja meg a tanulmány. "Tudomásunk szerint ez az első és legnagyobb kutatás, ami felfedte ezeket az összefüggéseket és felveti a lehetőségét annak, hogy urémiás kardiomiopátia alakulhat ki az iszkémiás szívbetegségben nem szenvedő vesebetegeknél is" - mondta dr. Navkaranbir Bajaj.

A kutatást eredetileg a Circulation folyóiratban tették közzé, vezető szerzője, dr. Navkaranbir Bajaj a Birmingham-i Alabama Egyetem szív- és érrendszeri betegségek osztályának docense.

Forrás: Eurekalert

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: