Visszerek megelőzése: tornagyakorlatok, lábtorna

Akár megelőzni szeretnénk a visszereket, akár már a meglévő betegségen enyhíteni, a mozgásnak kiemelkedő szerepe van. Különösen az alsó végtagokat megmozgató sportok lehetnek előnyösek, de az egyszerű tornagyakorlatok is sokat segíthetnek!

A vénás keringésünkre nagy terhet ró az hosszan tartó ülés vagy állás, a változatlan pozíció miatt a lábunk a nap végére könnyen bedagadhat, elnehezülhet, fájhat. Sajnos egy idő után - ha ezeket a figyelmeztető jeleket figyelmen kívül hagyjuk - a visszerek teljesen elveszíthetik a rugalmasságukat, és könnyen visszérgyulladás vagy más súlyos szövődmény alakulhat ki.

A rendszeres mozgásnak, sportnak, tornának nagy szerepe van a betegség megelőzésében, a szövődmények elkerülésében, de még azoknak is érdemes elvégezni a gyakorlatokat, akiknek (még) nincsenek panaszaik, csak szeretnék felfrissíteni a lábaikat.

A mozgás ugyanis nemcsak az izmokat erősíti vagy fogyaszt, de az ereinknek és a kötőszöveteinknek is jót tesz. Segít felpezsdíteni a vérkeringést, ennek köszönhetően több oxigén és tápanyag jut a sejteknek, illetve az erek hatékonyabban szállítják el a sejtektől a salakanyagokat. Így a pangó vér gyorsabban távozik a lábakból, csökken a láb dagadása, afájdalomés természetesen a súlyosabb következmények megjelenését is lelassíthatjuk vagy megelőzhetjük.

Egy-két gyakorlattal megelőzhetjük a visszerességet

Egy-két gyakorlattal megelőzhetjük a visszerességet

Az ideálisak azok a mozgásformák, melyek az alsó végtagokat mozgatják át: ilyen a séta, az úszás, a kerékpározás, sőt a tánc is! Azonban legyünk óvatosak, a túlzott terhelés legalább olyan káros, mint ha nem csinálunk semmit! Inkább lassan, fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket a sporthoz. Az egyszerű gyakorlatsort érdemes minden este elővenni, így könnyíthetünk a lábainkon az egész napos kimerítő munka után!

Feküdjünk a hátunkra, a lábaink legyenek egymás mellett kinyújtva. Kezdjük a térdek összeszorításával, majd ellazításával. Ezután feszítsük le, majd hajlítsuk vissza a lábfejeket (pipa-spicc). A következő gyakorlatnál a lábujjainkat "karmoljuk" be, húzzuk össze, majd nyissuk ki, terpesszük szét. Minden gyakorlatot 5-10 alkalommal ismételjünk meg. Enyhén emeljük fel a lábainkat és körözzünk bokából a lábfejünkkel, legalább 10-10 alkalommal jobbra és balra.

A következő körben húzzuk fel térdbe a lábainkat, majd a bokáinkat egymás mellett tartva nyissuk ki, majd zárjuk vissza a térdeinket, ezt ismételjük meg 5-ször. Ha ezzel kész vagyunk, a térdeinket zárjuk össze és döntsük le jobbra, majd balra (5-5 alkalommal). A klasszikus biciklizés is jót tesz fáradt, elnehezült lábainknak! A következő gyakorlatsort nyújtott lábbal végezzük. Emeljük fel az egyik, majd a másik lábat, és előbb a magasban, majd emelés és visszatevés közben integessünk a lábfejünkkel (ezt 10-10 alkalommal ismételjük meg, a jobb és a bal lábbal egyaránt).

Gyakorlatok ülve

A munkahelyünkön vagy hosszú utazás alkalmával is érdemes egy-két tornagyakorlatot elvégezni. Néhány percet vesznek igénybe, mégis nagyon frissítő hatásuk lehet és a visszérbetegséget is megelőzhetjük a segítségükkel.

Üljünk egyenesen a széken, igyekezzünk minél jobban kihúzni magunkat. A lábainkat emeljük fel a padlóról. Körözzünk a nagylábujjunkkal, a lábfejünket pedig forgassuk kifelé, majd befelé. Legalább tízszer ismételjük! A felemelt lábainkkal biciklizhetünk is fél percet. Ne feledjünk el óránként néhány percre felállni, sétálgatni vagy akár helyben járni!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)