Veszélyes lehet ez a gyógynövényes kapszula

Egy weboldalon újabb „csodaszert” hirdetnek férfiaknak, miközben nincs is engedélyük annak forgalmazására. Ráadásul még a készítmény hatékonyságát és biztonságosságát sem tudják bizonyítani – hívta fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet rendszeresen frissíti listáját, amelyen a fogyasztók egészségét veszélyeztető termékeket hirdető weboldalakat sorolják fel. Ez a gyűjtemény a közelmúltban ismét bővült, mégpedig egy olyan honlappal, amely férfiak urológiai betegségeinek kezelésére ajánl egy gyógynövény-összetevőket tartalmazó kapszulát. Az ellenőrizetlen, engedély nélkül forgalmazott készítmény használatának esetleges veszélyeire közösségi oldalán figyelmeztetett az OGYÉI.

bankkártyát tartó férfi online rendel laptopján
Újabb „csodaszert” hirdetnek férfiaknak, ne dőljünk be! Fotó: Getty Images

Bizonytalan összetétel és minőség

A szóval forgó, problémás készítmény a Deluron kapszula, amely nem rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel – sem gyógyszerként, sem gyógyhatású készítményként, sőt: még étrend-kiegészítőként sincs bejelentve. Ezenkívül nincs klinikai vizsgálatok által igazolva a kapszula hatásossága és biztonságossága, ezért nem lehet biztonságosan alkalmazhatónak nevezni.

Még kártérítést sem követelhetünk, ha baj van

Fontos tudni, hogy a kifogásolt termék szedése akár komoly egészségkárosodást is okozhat – elsősorban a bizonytalan összetétel és minőség miatt. További kockázatot jelent továbbá, ha a „csodaszer” alkalmazása miatt a beteg elhagyja a korábban alkalmazott, kezelőorvosa által előírt gyógyszereket.

„Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy az ismeretlen eredetű készítmények alkalmazása következtében esetlegesen fellépő egészségkárosodás okán követelt kártérítési igény érvényesítése gyakorlatilag esélytelen” – emelte ki az OGYÉI. Hozzátették, amennyiben a készítményt már valamilyen okból elkezdtük szedni, arról feltétlenül tájékoztassuk kezelőorvosunkat.

Manapság egyre több olyan, az interneten forgalmazott „csodatermékről” hallhatunk, amelyeket súlyos betegeknek ajánlanak, sok esetben neves egyetemek és híres professzorok nevével visszaélve. Nézzük, mit tesz az OGYÉI a csalások visszaszorítása érdekében.

Mindezeket figyelembe az OGYÉI arra kéri a betegeket, hogy – egészségük megóvása érdekében – mindig kövessék orvosuk utasításait. A szakemberek által javasolt gyógyszereket vagy étrend-kiegészítőket pedig kizárólag legális helyről – például gyógyszertárból vagy engedélyezett webpatikából – szerezzék be.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: