NEAK: nem drágulnak durván a vérhígítók

Minden alapot nélkülöz az az indokolatlan pánikkeltés, amely „kattintásvadász” állításokkal arra törekszik, hogy a betegeket félrevezesse és elrettentse – olvasható a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) közleményében, amelyben a szervezet a vérhígítók drágulásával kapcsolatos hírre reagált.

Brutális gyógyszeráremelés jöhet októbertől – ezzel a címmel jelent meg hétfőn a napi.hu általunk is szemlézett cikke; a lap arról írt, hogy akár 450 százalékkal is drágulhatnak a vérrögképződést megakadályozó, heparintartalmú terápiás készítmények. A NEAK szerdán, közleményben reagált a „felelőtlen pánikkeltésre”.

vérhígító, gyógyszeráremelés, NEAK
Sokakat megijesztett a hír, mennyire megdrágulnak októbertől a vérhígítók. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Mint írták, jogszabályban előírt feladatuk, hogy félévente felülvizsgálják, a szakmailag egymással helyettesíthető gyógyszerkészítmények esetén ne fordulhasson elő, hogy egy termékért magasabb támogatási összeget fizet a biztosító, mint az azzal szakmailag helyettesíthető másik termékért. A csoportok kialakítása az illetékes orvosszakma bevonásával történik, így a termékek besorolása minden esetben megalapozott, és amennyiben ez orvosszakmailag indokolt, módosításra kerül a besorolás.

Szó sincs "brutális" áremelkedésről

Így történt ez most is az LMWH-készítményeknél, hangsúlyozza a NEAK. Az LMWH rövidítés a kis molekulasúlyú heparinkészítményeket takarja; ezek azok, amelyeket a köznyelvben vérhígítóként vagy vérrögképződés-gátlóként ismerünk. A csoport kiemelt jelentőségű, ezért az erre vonatkozó információkat tartalmazó táblázatot a szervezet külön is közzéteszi weboldalán. Ebből kiderül, hogy a jelenlegi helyzet alapján a minimális piaci részesedéssel rendelkező termékek térítési díjai emelkednek, de nem 450, csupán 5-10 százalékkal. Mivel ez a drágább termék, az eljárás során a cég 2022. augusztus 20-ig árcsökkentést nyújthat be, és úgy nem változik a térítési díj.

Mindazonáltal felhívják a figyelmet arra, hogy a piac 99 százalékát lefedő termékeknek a jelenlegi helyzet alapján is változatlan marad a térítési díja. A NEAK által lefolytatott eljárás a felelős költségvetési gazdálkodás biztosítása mellett, a betegeket a legnagyobb forgalmú készítmények tekintetében nem hozza hátrányos helyzetbe, legfeljebb ugyanannyit kell fizetniük, mint a korábbi időszakban, árcsökkenés esetén akár még kevesebbet is. A betegek tehát megnyugodhatnak, nem lesz brutális gyógyszeráremelés – szögezte le közleménye végén a NEAK.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -6 °C

Reggelig erősen felhős vagy borult lesz az ég, és helyenként előfordulhat hószállingózás. Ezt követően csökken a felhőzet, és a legtöbb helyen napos idő várható gomolyfelhőkkel. Az Észak-Alföldön és a Zemplén térségében viszont végig borult marad az ég, és ott kialakulhat további havazás, hózápor. Az északnyugati, nyugati szelet nagy területen élénk, helyenként erős lökések kísérik, amely főként a Bakonyban hófúvásokat eredményezhet. Estére mindenhol mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet kora délután -2 és +3, késő este -9 és -3 fok között valószínű. Az elmúlt napok kettős fronthatása után szombaton egy hidegfront vonul át a térség felett.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra