NEAK: nem drágulnak durván a vérhígítók

Minden alapot nélkülöz az az indokolatlan pánikkeltés, amely „kattintásvadász” állításokkal arra törekszik, hogy a betegeket félrevezesse és elrettentse – olvasható a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) közleményében, amelyben a szervezet a vérhígítók drágulásával kapcsolatos hírre reagált.

Brutális gyógyszeráremelés jöhet októbertől – ezzel a címmel jelent meg hétfőn a napi.hu általunk is szemlézett cikke; a lap arról írt, hogy akár 450 százalékkal is drágulhatnak a vérrögképződést megakadályozó, heparintartalmú terápiás készítmények. A NEAK szerdán, közleményben reagált a „felelőtlen pánikkeltésre”.

vérhígító, gyógyszeráremelés, NEAK
Sokakat megijesztett a hír, mennyire megdrágulnak októbertől a vérhígítók. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Mint írták, jogszabályban előírt feladatuk, hogy félévente felülvizsgálják, a szakmailag egymással helyettesíthető gyógyszerkészítmények esetén ne fordulhasson elő, hogy egy termékért magasabb támogatási összeget fizet a biztosító, mint az azzal szakmailag helyettesíthető másik termékért. A csoportok kialakítása az illetékes orvosszakma bevonásával történik, így a termékek besorolása minden esetben megalapozott, és amennyiben ez orvosszakmailag indokolt, módosításra kerül a besorolás.

Szó sincs "brutális" áremelkedésről

Így történt ez most is az LMWH-készítményeknél, hangsúlyozza a NEAK. Az LMWH rövidítés a kis molekulasúlyú heparinkészítményeket takarja; ezek azok, amelyeket a köznyelvben vérhígítóként vagy vérrögképződés-gátlóként ismerünk. A csoport kiemelt jelentőségű, ezért az erre vonatkozó információkat tartalmazó táblázatot a szervezet külön is közzéteszi weboldalán. Ebből kiderül, hogy a jelenlegi helyzet alapján a minimális piaci részesedéssel rendelkező termékek térítési díjai emelkednek, de nem 450, csupán 5-10 százalékkal. Mivel ez a drágább termék, az eljárás során a cég 2022. augusztus 20-ig árcsökkentést nyújthat be, és úgy nem változik a térítési díj.

Mindazonáltal felhívják a figyelmet arra, hogy a piac 99 százalékát lefedő termékeknek a jelenlegi helyzet alapján is változatlan marad a térítési díja. A NEAK által lefolytatott eljárás a felelős költségvetési gazdálkodás biztosítása mellett, a betegeket a legnagyobb forgalmú készítmények tekintetében nem hozza hátrányos helyzetbe, legfeljebb ugyanannyit kell fizetniük, mint a korábbi időszakban, árcsökkenés esetén akár még kevesebbet is. A betegek tehát megnyugodhatnak, nem lesz brutális gyógyszeráremelés – szögezte le közleménye végén a NEAK.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: