A vérhígító szedése így hat az étrendre

Jóllehet számos betegség megelőzésében életmentő jelentőséggel bírnak a vérhígító gyógyszerek, egyes élelmiszerek fogyasztása felerősítheti vagy mérsékelheti a hatásukat.

Amikor egy páciensnek véralvadásgátló gyógyszert írnak fel, általában tájékoztatják arról, hogy amíg a gyógyszert szedi, oda kell figyelnie az étrendje összeállítására. Bizonyos élelmiszerek és italok ugyanis olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek pozitív vagy negatív irányba módosíthatják a gyógyszer hatását - írja az amerikai Mayo Klinika tájékoztató oldala. Ugyanakkor nem érdemes a gyógyszer hatását csökkentő élelmiszereket teljesen kizárni az étrendből.

brokkoli K-vitamin
A brokkoli amellett, hogy finom, kiváló K-vitamin-forrás. Fotó: Getty Images

Ezért fontos a K-vitamin

Az alvadásgátló készítmények megakadályozzák a vérrögök kialakulását, és ezzel mérséklik a trombózis vagy stroke kockázatát. Az úgynevezett "K-vitamin-antagonista" készítmények azáltal eredményezik a vér konzisztenciájának változását, hogy blokkolják a vér sűrűségét fokozó K-vitamin hatását. Mivel a K-vitamin nagy jelentőséggel bír a szív és a csontrendszer egészségének fenntartásához, ezért nem szabad arra törekedni, hogy teljesen kiiktassuk az étrendből. Férfiak számára naponta 120 mikrogramm, nőknek naponta 90 mikrogramm K-vitamin bevitele ajánlott.

A legjobb természetes vérhígítók amellett, hogy hasznosak, finomak is- ilyen például a gyömbér, a fahéj vagy az ananász. És mi még?

A következők ételek tartalmaznak nagyobb mennyiségű K-vitamint (ezzel fokozzák a véralvadást): kelkáposzta, kivi, spenót, bimbós kel, leveles kel, mángold, brokkoli, spárga, szója, valamint a petrezselyem, a fejessaláta, a vöröskáposzta és a zöld tea. Ezekkel ellentétes hatású , tehát növeli a vérhígító hatását a fokhagyma és a grapefruit, az italok közül az áfonyalé és az alkohol.

Némi odafigyeléssel elérhető, hogy a K-vitamint tartalmazó, egészséges ételek kis mennyiségű, de rendszeres fogyasztásával megfelelően beállított véralvadási szintet érjenek el a betegek, amit az időszakosan végzett vérvizsgálatok során a vér sűrűségét jelző INR-érték igazolhat.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: