Sziklakórház és atombunker

Nemrég nyitotta meg kapuit a Budai vár aljában Magyarország legnagyobb panoptikuma, a titkos katonai kórház és atombunker. A elmúlt történelmi korokban az embereknek csak sejtéseik lehettek létezéséről. Ma már bárki meggyőződhet a régmúlt valóságáról.

Mit rejt a mély?

A jórészt csak városi legendákból ismert Sziklakórház, a korábbi titkos katonai kórház és bunker, méltán nemzetközi szintű szenzáció. A 60-as években korszerűnek számító kórház berendezése mind máig fennmaradt, működőképes gépészete nap mint nap ellátja feladatát. A látogatók megtekinthetik a hadi orvoslás és a polgári védelem történetét felvonultató kiállításokat. A sziklakórházban kórhűen mutatják be az 1848-as szabadságharctól a II. világháborúig a sebesültek és orvosaik sorsát, valamint az egészségügy hajdani eszközeit. A hidegháború polgári védelmi eszközei - a gázálarcoktól, vegyi mentesítő készletektől a sugárbetegség kezelésére szolgáló készítményekig - máig a korszak hátborzongató mementói.

2000 négyzetméter történelem

A sziklakórház egy több mint 2000 négyzetméteres kalandos időutazásra invitál a múltba. A történelmet több mint 80 élethű, a legmodernebb panoptikumi technológiával készült viaszfigura kelti életre az egykori Sziklakórház érintetlen termeiben. Az érdeklődők a kiállításon megismerhetik az 1848-as szabadságharc sebesültellátását, az I. világháború bakáinak kórházi ellátását, és a háborúhoz kapcsolódó propaganda tevékenységet, valamint a II. világháború alatt működtetett sziklakórházat és legendáit. Szintén döbbenetes látványt nyújt - a múlt mementójaként - a látogatók elé táruló katonai bunker létesítményei, és soha sem használt eredeti műszerei, felszerelései. A sziklakórház minden helyisége, műszere mind a mai napig üzemképes, így gondolatban és vizuálisan is elidőzhetünk a régi műtőeszközökön, levegőztető - és ultrahang készüléken.

1848-as szabadságharcos emlékek

Az 1848-as tavasz meghozta Magyarország számára a lehetőséget, hogy az Európán végigsöprő forradalmakhoz kapcsolódva megkezdhesse a modern Magyarország megteremtését. Az ország fegyvert ragadott, felállított, megszervezett, felszerelt, kiképzett és felfegyverzett magának egy hadsereget, amely képes volt helyt állni Európa egyik legnagyobb haderejével, az osztrák császári-királyi hadsereggel szemben mindaddig, míg egy még hatalmasabb hadsereg, az orosz cár hadereje tört az országra. A szabadságharc katonai egészségügyi szolgálatát mindössze néhány hónapos, de megfeszített szervezőmunkával állították fel. Elérte, sőt némely tekintetben meg is haladta korának legjobban szervezett hasonló szolgálatainak színvonalát. A honvédorvosok között a magyar orvostörténet legnagyobb alakjait találhatjuk meg. A szervezet kialakítói és első irányítói pedig koruk legelismertebb magyar orvosai voltak. A kormányzó húga, Kossuth Zsuzsa országos főápolónői kinevezésével kísérletet tettek, a nők ápolásba való bevonására, mert ez a közhiedelemmel ellentétben 1849. áprilisát megelőzően nem volt jellemző.

Az I. és II. világháború viaszba öntött története

Az I. világháború milliós tömegeket szólított a frontra, így tömegszerűvé vált a katonai egészségügyi ellátás is. A békeidőben kipróbált jól működő egészségügyi szisztéma a tömegellátás kényszerűsége miatt a háborúban már akadozott. A sebesültszállító vonatok jelentették az első kézzelfogható bizonyosságát a háború borzalmainak a lakosság számára, így mindenkit még közelebbről is megérintett a háború kegyetlensége. Az érkező sebesültszállító vonatot szanitécek és sebesültvivők várták a vasútállomáson. Ezt a jelenetet szintén tetten érhetjük a vár mélye alatt. Második világháború előtti készülődés során értékőrző óvóhely létesítését vette tervbe néhány magánvállalkozó. A költségek kímélése végett a meglévő barlangokat kívánták erre a célra átalakítani, illetve átépíteni. A már folyó építkezést később a Főváros átvette, és sebészeti szükségkórházat létesített a tervek részleges átalakításával. Az építkezés során a meglévő barlangokat összekötötték, és bejáratot nyitottak a Lovas út felől. 1943. végére a kórház üzemképes vált.

Biztos, hogy atombiztos

A látogatók megismerhetik a bunkerek működésének elvét, és azokat az egyéni felszereléseket, amelyek különböző tömegpusztító fegyverekkel szemben védelmet nyújtottak volna. Megcsodálhatók azok a máig működő képes, gépek és berendezések, amelyek termonukleáris támadás esetén is zavartalanul biztosítani tudták volna az életet a bunkerban.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció