Sportkórház - nem csak sportolóknak

Az Országos Sportegészségügyi Intézet - népszerű nevén Sportkórház - nem csak a sportolók kórháza. Jól megközelíthető, idilli környezetben várja a betegeket Budán, a városközpontban. Kiváló orvosai és szakemberei sportoló családok generációit gyógyítják.

Az Országos Sportegészségügyi Intézet 2007-ben a HáziPatika.com "Év Kórháza" szavazásánEllátás kategóriában első helyezést ért el, az összetett versenyben pedig harmadik lett. Gratulálunk!

Olvassa el interjúinkat a díjátadókkal és a nyertes intézmények vezetőivel!

A Sportkórház elődjét I. Ferenc József császár avatta

A budai lankákon több holdas parkban épült kórházat 1884. október 19-én avatta fel I. Ferenc József császár, és feleségéről Erzsébet kórháznak nevezte el. Az intézmény a maga idejében egyedülálló, okkal megcsodált egészségügyi intézmény volt, nem csoda hát, hogy a megnyitóünnepségen a királyi család számos tagja és több prominens személy is részt vett: Auguszta német császárné, József főherceg, Klotild főhercegnő, Tisza Kálmán stb..

A császár által a főépület lépcsőházi falába, ezüsttokba zárt alapító okiratra 1951-ben találtak rá. Az ereklyét a Semmelweis Orvostudományi Múzeum őrzi.

A főépület lépcsőházát két Feszty Árpád által készített freskó díszítette, amelyek Árpád-házi Szent Erzsébetet és a Vöröskereszt háború idején végzett áldozatos munkáját ábrázolta.

A főépületből és négy pavilonból álló, a kor ízlésének megfelelően nyerstégla homlokzattal rendelkező kórház már a múlt század közepén is mintakórházként működött. E régi épületekben működő Országos Sportegészségügyi Intézetet, vagyis a "Sportkórházat" 1952-ben alapították.

A Sportkórház nem csak a sportolóké

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a Sportkórház csak az élsportolóké. Nem így van: bárki igénybe veheti az intézet fekvő- és járóbeteg osztályait, hisz felvevőterülete gyakorlatilag az egész ország.

Dr. Berkes István főigazgató főorvos elmondása szerint a betegek 65 százaléka regisztráltan nyilvántartott sportoló, 15-20 százalék élsportoló, a többi pedig sportjellegű tevékenységből fakadó sérült, rekreációs sportoló. A Sportkórház fekvőbeteg osztályai 150 ággyal, és minden osztályon kialakított VIP kórtermekkel állnak a kórházi kezelésre szoruló betegek rendelkezésére. A VIP kórtermek egyágyasok, fürdőszobásak, mosdó, TV, telefon található bennük. A betegek szakszerű ellátásáért a következő osztályok felelnek: a Kondicionáló és Belgyógyászati Osztály biztosítja a belgyógyászati betegek kezelését, és az elhízott betegeket segíti személyre szabott diétával és mozgásprogrammal. A Sportsebészeti Osztály a sportsérülések műtéti- és konzervatív kezelését végzi.

A Rehabilitációs és Fizioterápiás Osztály a legkorszerűbb technikákkal szolgálja a műtét utáni rehabilitációt, felépülést.

Szakavatott munkatársak segítségével a járóbetegek ellátását az intézetben 21 szakrendelés és 3 központi diagnosztikai egység biztosítja. A Sportkórház magáénak vallja a népegészségügy feladatait is, és erőforrásaival nem csak az élsportolókat és a válogatottakat fogadja, hanem természetesen más betegek előtt is nyitva áll.

Specialitásuk a sport

Az egyedülálló természeti környezetben lévő intézet az ország egyetlen sport-specifikus, saját területén nemzetközi elismertségű intézménye, ahol hatékonyan működik az egészséges, sérült illetve beteg sportolók ellátása.

Mindemellett az Országos Sportegészségügyi Intézet az Egészségügyi Minisztérium gyógyító-megelőző, szervezési-módszertani, irányító továbbképző és tudományos-kutató alapintézménye.

De működteti a válogatottakat ellátó keretorvosi-, valamint az országos sportorvosi hálózatot is. Ez utóbbi az ország teljes területét lefedve 115 szakrendeléssel biztosítja minden szintű sportoló versenyzéshez szükséges sportorvosi vizsgálatát, de tervezik 7 regionális sportorvosi központ létrehozását is.

Az intézetben képzett szakemberek dolgoznak, akik nagyon tapasztaltak a sportorvosi- és a sportsebészeti problémák diagnosztikájában és gyógykezelésében. Az intézet kiemelkedő profilja a mozgásszervi rehabilitáció, valamint az artroszkópiás sebészeti módszerek, főleg térd-, váll-, boka és könyökizületek műtétei.

A kutatásra is nagy hangsúlyt fektet az intézmény, évek óta folynak sportgenomikai kutatások. Szolgáltatásai kiszélesítése érdekében tervezi az intézmény egy sportbiztosító egyesület létrehozását is.

A siker, a töretlen fejlődés, és a megújulni tudás a szakemberek kiváló csapatmunkájának köszönhető.

Cél: Közép-Kelet Európa vezető sportegészségügyi centruma

A hosszú évtizedek becsületes munkája meghozta a gyümölcsét az intézmény számára, a betegek bizalommal fordulnak a kórházhoz, tehát a betegelégedettség jó, így nem meglepő, hogy családok generációi járnak ide.

A főigazgató elmondása szerint a kórház hosszú távú célja az, hogy Közép-Kelet Európában vezető sportegészségügyi centrum legyen, és ehhez minden lehetőség adott.

Érdemi kutatómunka zajlik közös együttműködésben a szomszédos Testnevelési Egyetemmel, de jó kapcsolatot ápol a kórház a hazai és a külföldi egészségügyi intézetekkel is (pl. a kanadai Western Ontario University-vel). Sikerként lehet elkönyvelni azt is, hogy 2001 óta működik a Semmelweis Egyetemen sportsebészeti- és rehabilitációs tanszék.

A szakmai munkát nagyban elősegíti, hogy a fenntartók mindenben támogatásukról biztosítják a Sportkórház nagyra törő terveit.

A kiváló szakmai munkát fényesen bizonyítja az a tény is, hogy egyre több külföldi állampolgár keresi fel az intézményt problémájával, betegségével kapcsolatban.

A fenntartást évi kétmilliárd forintból kell megoldani, ennyi volt a kórház 2005-ös költségvetése. Természetesen a kórház is sokat tesz azért, hogy bevételekhez jusson: fejleszti a fizetőköteles szolgáltatásai körét, menedzserszűrést, illetve egyéb szűrővizsgálatokat végez, szerepet vállal az oktatásban, tanfolyamokat tart és bérbeadásokkal is javítja a pénzügyi feltételeket.

A kórház várhatóan idén költözhet a modern, korszerű és jobb műszerezettséggel ellátott új épületkomplexumba, amit már mindenki nagyon vár. Az új létesítmény birtokba vételével még jobb körülmények közé kerül majd a magyar sportegészségügyi ellátás.

A Sportkórház egy hungarikum

A magyar sportegészségügy egész országot lefedő rendszere, valamint az egy intézetben együttesen megvalósuló fekvő- és járóbeteg-ellátás, kutatás, oktatás, továbbképzés valóban igazi hungarikumnak számít.

Az intézet számos orvosa állandó kutatótevékenységet folytat, hazai- és nemzetközi konferenciákon előadásokat tart, és több illusztris szakmai folyóiratban publikál.

Gyógytornászai méltán országos hírűek, orvoshiány nincs, és elenyészően kicsi a fluktuáció. A kórházban érzékelhetően családias, otthonos a hangulat.

Az intézet orvosai, szakdolgozói és munkatársai példamutatással járnak elől az egészség megőrzésében, hiszen saját sportegyesülettel is rendelkeznek, így elmondható, hogy a sportos-, egészséges életmódról nemcsak beszélnek, hanem tesznek is érte.

Sport, siker, csillogás - Sportkórház

Az intézetben több évtizede folyó szakmai munkát már többször elismerték.

2000-ben az intézet szakember gárdája teljesítette az ISO minőségbiztosítási-, majd 2003-ban az ISO 9001-es minőségirányítási rendszer követelményeit és ennek tanúsításával is rendelkezik. 1996-ban az Európai Artroszkópiás Társaság Kongresszusának adott otthont az intézmény, a 2002-es budapesti Sportorvos Világkongresszusnak pedig a Sportkórház volt az egyik főszervezője.

A kórház kiváló szakemberei közül többen elnyerték a Magyar Olimpiai Bizottság kitüntetését, az intézet pedig 50 éves fennállása alkalmából elismerő oklevelet vehetett át az Egészségügyi Minisztériumtól és a Nemzeti Sporthivataltól.

Az Országos Sportegészségügyi Intézet fóruma

Tekintse meg az Országos Sportegészségügyi Intézetről készült képgalériánkat!

Országos Sportegészségügyi Intézet - Budapest
Főigazgató: Dr. Berkes István
Kórházalapítás: 1952
Osztályok száma: 3 fekvőbeteg, 21 hagyományos szakrendelés és 3 diagnosztikai osztály
Vonzáskörzet: országos
Ellátott fekvőbetegek száma: 8000 fő/év
Ellátott járóbetegek száma: 400 000 fő/év + sportegészségügyi hálózat: 330 000fő/év
Orvos létszám: 150 fő
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 270 fő
Aktív betegágyak száma: 150
Alapítvány: Sportkórházért Alapítvány
Bankszámla száma: 10200902-32710344-00000000

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: