Rekordszámú szívet ültettek át tavaly

A magyarországi szívtranszplantációs program indulása óta tavaly volt a legtöbb átültetés - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ).

A szervátültetés az orvostudomány és az emberiség egyik csodája, hiszen a végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegeknek nyújt gyógymódot. Az életmentő és életminőség-javító transzplantációkhoz azonban donorokra és donorszervekre van szükség. A szervek elsősorban elhunytakból, illetve dobogó szívű agyhalottakból származnak. Itthon az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája felelős mind a magyarországi szervkivételi riadók, mind a nemzetközi szervcserék szervezéséért.

szívátültetés, életmentés, szervelégtelenség, szervátültetés, szervtranszplantáció,
szívátültetés, életmentés, szervelégtelenség, szervátültetés, szervtranszplantáció,

Összesen 440 szervátültetés volt tavaly

Vesét ültetnek át leggyakrabban - részletek itt!

A két magyarországi szívtranszplantációs központban összesen 72 szívátültetést végeztek: 64-et a Semmelweis Egyetem Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinikán, 8-at pedig a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. 2019-ben azonban összességében is több szervadományozás volt Magyarországon, mint az azt megelőző évben. Tavaly a négy egyetemi városban működő hét szervtranszplantációs központban összesen 440 szervátültetést hajtottak végre.

Tavaly 252 elhunyt potenciális szervdonorról érkezett értesítés és 180 esetben történt szervkivétel. Agyhalottból 543, élődonorból pedig 30 szervet távolítottak el transzplantációs céllal. A négy magyarországi vesetranszplantációs központban összesen 266 vese beültetése történt. Emellett 79 májat és 18 tüdőt ültettek át 2019-ben, illetve 5 kombinált vese-hasnyálmirigy-transzplantáció is történt az előző évben.

Tavaly 610 új beteg került a szervátültetési várólistákra. December 31-én összesen 1435 szervátültetésre váró beteg szerepelt a nyilvántartásban. A legtöbben vesére várnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső