Receptre írják fel a kultúrát

Múzeumlátogatást írhatnak fel hamarosan betegeiknek terápiás céllal a montreali orvosok - jelentette be egy orvosi egyesület és a Montreali Szépművészeti Múzeum.

A franciaajkú kanadai orvosok egyesülete (MdFC) és a múzeum közös projektje a maga nemében első a világon. A recept "testi és lelki problémákkal küzdő páciensek számára" teszi lehetővé a művészeti kiállítások megtekintését.

Receptre írhatnak fel múzeumi belépőt kanadai orvosok
Receptre írhatnak fel múzeumi belépőt kanadai orvosok

Milyen betegségben szenvedett Mona Lisa? És Caravaggio alvó Cupidója? Részletek itt.

A szervezethez tartozó orvosok a november elsején kezdődő próbaidőszakban 50 múzeumreceptet írhatnak fel, egy recept legfeljebb két felnőtt és két 18 év alatti gyerek kiállításlátogatását tartalmazza. A belépő egyébként fejenként 15 kanadai dollár (átszámítva mintegy 3200 forint) lenne a múzeumi gyűjtemények megtekintésére.

"A művészetterápia hasznáról egyre több a tudományos bizonyíték: a múzeumlátogatás jó adag boldogsághormont, szerotonint szabadít fel. Előnyös lehet a palliatív, azaz fájdalomenyhítő terápia pácienseinek, valamint a diabéteszes és más krónikus betegeknek" - mondta Helene Boyer, az MdFC elnökhelyettese a Montreal Gazette-nek.

Az MMFA Kanada legnagyobb múzeuma, gyűjteményében egyebek mellett Renoir, Degas, Rembrandt és El Greco művei találhatóak meg. A múzeum portálján olvasható, hogy a művészetnek "pozitív hatása van a testi és lelki egészségre, az ember közérzetére".

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)