Pénzt kapnak a cukorbeteg gyerekek

Újabb pluszforrást kapnak az egészségügyi intézmények és szolgáltatók az év utolsó hónapjában a gyerekek egészségügyi ellátására. Januártól pedig jelentős támogatást nyújtanak az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket nevelő családoknak és a cukorbeteg felnőtteknek egyaránt - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Az év végi maradványokból összesen 2,9 milliárd forint pluszforrásokhoz jutnak az egészségügyi intézmények. A gyermekek ellátása érdekében mintegy 300 millió forintot kapnak az oktatási intézményekben fontos egészségfejlesztő és felvilágosító munkát végező iskola-egészségügyi szolgálatok. Emellett a betegszállítók, valamint az otthonápolásban résztvevők is részesülnek a pluszforrásból.

cukorbeteg gyerek, cukorbetegség, 1-es típusú cukorbetegség, gyermekkori cukorbetegség, diabétesz, gyermekkori diabétesz, 1-es típusú diabétesz, beteg gyerekek
cukorbeteg gyerek, cukorbetegség, 1-es típusú cukorbetegség, gyermekkori cukorbetegség, diabétesz, gyermekkori diabétesz, 1-es típusú diabétesz, beteg gyerekek

Az országos gyógyintézetek, illetve a négy orvostudományi egyetem egyenként 50-50 millió forintos támogatást, a speciális gerincstabilizáló műtéteket végző kórházak pedig 120 millió forintos kiegészítést kapnak, így összesen 870 millió forintos pluszforrás érkezik a progresszivitás legmagasabb szintjén álló intézményekhez. Ezeken kívül a rehabilitációs szakma támogatására 100 millió forintos többletet adnak az érintett intézeteknek. Az átutalásokat már szerdán megkezdték.

Jövőre a cukorbetegeket is támogatják

Mire figyeljünk, ha cukorbeteg a gyerek? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

Magyarországon mintegy 4000 család nevel 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket, felnőttként pedig ennél is többen élnek ezzel a betegséggel. Az 1-es típusú diabétesz abban különbözik a 2-es típustól, hogy az előbbi nem megelőzhető. Bármelyik családban előfordulhat, ami folyamatos készenlétet és komoly anyagi kiadást is jelent az érintettek számára - ismertette Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Az érintettek vércukor-egyensúlyát segítő eszközök támogatása is jelentősen nő és szélesebb kör számára válik elérhetővé a jövőben. A szöveti cukor mérésére szolgáló szenzor támogatása normatívvá válik, ami a gyermekek és a nappali tagozatos tanulók esetében 98, a felnőttek esetében pedig 80 százalékos kedvezményt jelent. De ugyanilyen mértékben nő avércukorszintegyensúlyát segíteni hivatott inzulinpumpa és az ahhoz tartozó szerelékek támogatása is - tette hozzá.

Ezek mellett bővítik a gyermekek otthongondozási díjához (gyod) és az ápolási díjhoz való hozzájutás feltételeit, így indokolt esetben az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket nevelő szülő is részesülhet ilyen juttatásban a jövőben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő