Orvosi műhiba: ennyi ember hal meg

Ha az orvosok tökéletesen dolgoznának, az 250 ezer ember életét menthetné meg évente csak az Egyesült Államokban. S valószínűleg számos más országban sem jobb a helyzet.

A Johns Hopkins egyetem betegbiztonsági szakértői egy nyolc éves időszak orvosi okokra visszavezethető halálozásainak adatait elemezve kiszámították, hogy több mint 250 ezer haláleset köthető orvosi hibákhoz az USA-ban. Az erről szóló cikket a The BMJ orvosi folyóiratban tették közzé. Ez a szám magasabb, mint amit az amerikai járványügyi hatóság (CDC) a harmadik vezető halálokként megjelölt légúti betegségekhez kapcsolt, amelyek közel 150 ezer ember életét veszik el.
A Johns Hopkins csapata szerint a CDC adatgyűjtési rendszere nem jelöli meg külön az orvosi hibákat a halotti bizonyítványban. A kutatók szeretnék elérni a módszer frissítését, s a halál okának újraosztályozását a halotti bizonyítványokban.

Az orvosi hibák a vezető halálokok között szerepelnek

Az orvosi hibák a vezető halálokok között szerepelnek

Martin Makary, a Johns Hopkins sebész professzora szerint az orvosi kódolási rendszert úgy tervezték, hogy maximalizálja az orvosi szolgáltatások számlázási lehetőségeit, s nem arra, hogy adatokat gyűjtsön az országos egészségügyi statisztikákba. A jelenlegi rendszer egészen 1949-ig visszavezethető, amikor az USA egy nemzetközi osztályozást adaptált. Akkoriban nem volt elismert, hogy egy beteg halálához a rossz diagnózis vezethet. Mindenki elfogadta, hogy az orvosok mindent megtettek a betegekért, akik alatt nem volt biztonsági háló. Az akkori osztályozásban a betegségek és a halálokok megegyeztek. S a statisztikák mind a mai napig szándékosan kizárják az orvosi hibákat a professzor szerint.

Nagy-Britanniában szakértők egy 29 elemből álló listát állítottak össze, amely alapján megállapítható, hogy egy idős vagy beteg embernek körülbelül egy hónapja van hátra. Részletek!

Vizsgálódásaik során a kutatók négy különálló tanulmányt elemeztek, amelyek a 2000-2008 közötti orvosi okból történt halálozások rátáival foglalkoztak. Az egyik tanulmányt a USA egészségügyi minisztériuma és az egészségügyi kutatásokért felelős ügynökség készítette. Ezután 2013-as kórházi ellátási adatokat és az orvosi hibákra visszavezethető halálozások számát elemezték, s végül a kutatók 9,5 százalékos döbbenetesen magas rátát kaptak. Azaz minden tizedik kórházban elhunyt amerikai halálhoz köze volt a hibázó orvosoknak.

A CDC szerint 2013-ban 611 105 ember halt meg szívbetegségben, 584 881 rákban, és 149 205 krónikus légúti betegségben. Azaz az utóbbit a halálhoz vezető orvosi hibák letaszították a dobogóról, ha a kutatási adatok helyesek. "Mostanában sok szó esik a rákról és a szívbetegségekről, ám mivel az orvosi hibák nem jelennek meg a listában, a probléma mégsem kap kellő finanszírozást és a figyelmet" - mondta Makary.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a legtöbb orvosi hiba nem amiatt következik be, mert az orvosok rosszak, s ezeket nem is kellene büntetésnek vagy a jogi lépéseknek követni. A legtöbb hiba ugyanis rendszerszintű problémákat jelez, beleértve a gyengén koordinált ellátást, a biztonsági hálók és egyéb protokollok nem megfelelő alkalmazását, továbbá az indokolatlan különbségeket az orvosok által követett gyakorlatban, amelyekből hiányzik az elszámoltathatóság.

Forrás: hopkinsmedicine.org

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+9, +16 °C

Hazánkban szerdán délelőtt sok napsütés várható helyenként fátyol-és, gomolyfelhőkkel.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag