Öklendezik, ha a torkába néznek? Ez segít!

Egy módszer segíthet abban, hogy némi gyakorlás révén később kevésbé öklendezzen a beteg, ha a torkába néznek.

Gyakran előfordulhat, hogy egy torokvizsgálatnál már maga a száj nagyra való nyitása, illetve a nyelv kinyújtása is öklendezést vált ki a betegből. Az ilyen betegeken akar segíteni az ENT House Budapest fül-orr-gégészeti rendelő blog legfrissebb bejegyzése.

A leszoktató módszer első lépéseként egy fogkefe segítségével meg kell keresni a azt a pontot a torkunkban, amelynek a megérintése öklendezést vált ki. Az öklendezést kiváltó pont a nyelvgyökben, vagy a hátsó (oldalsó) garatfalon helyezkedik el. Amennyiben sikerült azonosítani a pontot, ahol megjelenik a reflex, kezdjük el a fogkefével óvatosan súrolni addig, amíg az öklendezés jelentkezik. Mindez tarthat 1 vagy 10 másodperc is, de fontos, hogy addig ne hagyjuk abba az irritálást, amíg nem jelentkezik.

Gyakran előfordulhat, hogy egy torokvizsgálat öklendezést vált ki a betegből
Gyakran előfordulhat, hogy egy torokvizsgálat öklendezést vált ki a betegből

A "gyakorlatot" érdemes minél többször elvégezni, illetve ismételni; érdemes összekötni például a fogmosással, és így nem fogjuk elfelejteni. Ha rendszeresen gyakorolunk, azt fogjuk tapasztalni, hogy egyre hosszabb ideig bírjuk öklendezés nélkül. Jó ha tudjuk, ha nem ismételgetjük a mozdulatsort, egy idő után visszajöhet a reflex (állítólag a kardnyelők is hasonlóan gyakorolnak, innen jött az ötlet.)

A teljes bejegyzésért kattintson!

A torok fájdalma nemcsak gyakori panasz, hiszen bárkit érinthet, de sok betegség, probléma állhat a hátterében a gyulladástól a fertőzéseken át a stressz okozta izomfájdalomig. Mi állhat a torokproblémák hátterében?

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció